Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Nastavitve

Zelenjavna lazanja

  • 03.09.2006
  • Srednje
  • 4 – 6
  • 70 min

Lazanja z zelenjavo bo posebno razveselila tiste, ki dajo pred mesom prednost finemu okusu zelenjave. Ko leto obrodi domače bučke in paradižnike, sestavine naše lazanje, je pravi čas za pripravo te jedi.

Sestavine 4 – 6 

  • 300 g listov lazanje
  • 600 g jajčevcev
  • 300 g bučk
  • 300 g svežih paradižnikov
  • 3 žlice olivnega olja
  • 300 g mocarele
  • 1 žlica Vegete Natur
  • sol
  • Omaka bešamel:
  • 1,2-1,5 l mleka
  • 100 g ostre moke
  • 100 g masla
  • 50 g nastrganega parmezana
  • sol
  • beli poper v prahu
  • muškatni orešček
  • 2 žlički Vegete Natur

Priprava

  1. 1.
    Jajčevce operite, narežite na vzdolžne plošče srednje debeline, malo posolite in pustite stati okrog 15 minut. Potem jih s papirnato brisačo posušite.
  2. 2.
    Prav tako na vzdolžne plošče narežite bučke in paradižnik. V ponvi na malo olja popecite jajčevce in bučke in jih ohladite.
  3. 3.
    Za bešamel omako na maslu na kratko popražite moko in med stalnim mešanjem postopno dolivajte mleko. Malo posolite, popoprajte, dodajte naribani muškatni orešček in Vegeto Natur ter kuhajte na nizki temperaturi okrog 10 minut. Na koncu dodajte parmezan.
  4. 4.
    Na dno ognjevarne posode (22×32 cm) dajte malo bešamela. Po bešamelu razporedite del listov lazanje, potem del pripravljenih jajčevcev in bučk ter jih na rahlo posipajte z Vegeto Natur. Po njih razporedite na plošče narezano mocarelo in potem zalijte z malo bešamela.
  5. 5.
    Drugi sloj začnite z listi lazanje, po njih razporedite jajčevce in bučke in narezan paradižnik. Posipajte z Vegeto Natur in naložite mocarelo. Tudi ta sloj zalijte z malo bešamel omake.
  6. 6.
    Tretji sloj spet začnite z listi lazanje, potem po njih razporedite preostale jajčevce, bučke in mocarelo. Zaključite z listi lazanje in bešamelom. Pecite v pečici segreti na 200°C okrog 30 minut.

Serviranje

Lazanjo malo ohladite, narežite in postrezite s sezonsko solato.

Nasvet

Za pripravo bešamela uporabljajte hladno mleko, mešajte pa z metlico za stepanje, da se boste izognili grudicam.

Opomba

To jed lahko tudi zamrznete
Zamrznjenje: Lazanjo pecite na temperaturi 150°C okrog 20 minut. Potem jo ohladite v pekaču in dajte v zamrzovalnik za 2 uri. Pekač potem na kratko namočite v vročo vodo, iz njega vzemite lazanjo, jo zapakirajte v vrečko in pospravite v zamrzovalnik.
Odmrzovanje: Lazanjo vzamete iz vrečke, jo daste v pekač in pustite na sobni temperaturi okrog 2 uri. Pokrijte jo z aluminijasto folijo in pecite na 220°C okrog 15 minut.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 654 / 2.734 - -
Maščobe g 37,31 - -
Ogljikovi hidrati g 49,73 - -
Vlaknine g 5,05 - -
Beljakovine g 31,68 - -
Natrij g 2,86 0 0
Vitamin A μg 1.979,56 49 40
Vitamin D μg 119,47 60 60
Vitamin C mg 18,20 24 20
Niacin (viamin B3) mg 9,24 66 46
Kalij mg 950,39 26 26
Kalcij mg 811,73 81 81
Fosfor mg 672,78 84 84

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)