Zapečen fižol

  • 11.01.2010
  • Srednje
  • 6
  • 60 min

Pri fižolu, okusnem, zdravem in priljubljenem živilu, najprej pomislimo na enolončnico in dolgotrajno pripravo. Zapečen fižol je prijetna sprememba, priprava s fižolom iz pločevinke skrajša pripravo, Vegeta sladka paprika mix pa bo jedi podarila pravi gurmanski okus.

Sestavine

  • 1 kg kuhanega belega fižola
  • 200 g čebule
  • 50 ml olja
  • 200 g rdeče sveže paprike
  • 250 g klobas
  • 1 žlica Vegeta sladke paprike mix
  • 1 žlica ostre moke
  • 200 ml pasiranega paradižnika Podravka
  • 1 feferon
  • plibližno 500 ml vode
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja

Priprava

  1. 1.
    Na olju kratko popecite na kolute narezane klobase.
  2. 2.
    Dodajte sesekljano čebulo, na kocke narezano svežo papriko in feferon.
  3. 3.
    Zelenjavo s klobasami med neprestanim mešanjem pražite na zmernem ognju približno 5 minut.
  4. 4.
    Nato posodo odstavite z ognja, dodajte Vegeta sladko papriko mix, premešajte in zalijte s pasiranim paradižnikom ter vodo.
  5. 5.
    Posodo spet postavite na ogenj, dodajte v nekaj vode razpuščeno moko in ob neprestanem mešanju zavrite, nato pa kuhajte 2-3 minute.
  6. 6.
    Odcejeni fižol razporedite po pekaču, prelijte s pripravljenimi klobasami z zelenjavo, zmešajte in pecite v segreti pečici pri 210 °C 25-30 minut.

Serviranje

Zapečen fižol postrezite z zeleno solato.

Nasvet

Ta jed bo okusna tudi z drugimi vrstami fižola.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 296 / 1.237 - -
Maščobe g 21,12 - -
Ogljikovi hidrati g 17,33 - -
Vlaknine g 4,16 - -
Beljakovine g 11,50 - -
Vitamin A μg 2.601,00 65 52
Vitamin D μg 45,02 23 23
Vitamin E mg 8,42 38 38
Niacin (viamin B3) mg 4,82 34 24
Kalij mg 601,13 16 16
Kalcij mg 74,21 7 7
Fosfor mg 141,11 18 18
Magnezij mg 44,83 15 11

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)