Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Nastavitve

Waldorfska solata

  • 14.06.2006
  • Srednje
  • 4
  • 50 min

Waldorfska solata je ena od internacionalnih solat in se navadno pripravlja samo z zeleno, jabolkami in ostalimi začimbami. Lahko se pripravi na primer s piščančjim mesom, mandarinami, v našem receptu pa smo dodali tudi Vegeto. Postrežemo jo kot predjed.

Sestavine

  • 300 g zelene
  • 200 g kiselkastih jabolk
  • 200 g piščančjega filea
  • 3 žlice limonovega soka
  • 2 žličke Vegete
  • Za solatni preliv:
  • 100 g majoneze light
  • 100 ml sladke smetane
  • malo sladkorja
  • Za posip:
  • 50 g orehov

Priprava

  1. 1.
    Piščančje meso v ponvi popecite na maslu z vseh strani in dobro ohladite.
  2. 2.
    Zeleno očistite, dobro operite, obrišite in narežite na tanke plošče. Plošče še narežite na rezance. To isto naredite z jabolki. Ohlajeno piščančje meso tudi narežite na trakove.
  3. 3.
    Vse sestavine dajte v skledo, posujte z Vegeto, pokaplajte z limonivim sokom in narahlo pomešajte. Orehe grobo nasekljajte.
  4. 4.
    Majonezo, smetano in sladkor zmešajte in prelijte solato, vse še enkrat na rahlo pomešajte, razdelite v steklene skodelice in potresite z orehi.
  5. 5.
    Solato za kratek čas postavite v hladilnik.

Serviranje

Solato postrezite s popečenim belim kruhom.

Nasvet

Za to jed vzamemo gojeno zeleno. Ta je večja in bležjega okusa. Po želji lahko zeleno napol skuhate.

Majhna skrivnost

Pečeno piščančje meso naglo ohladite, da bi ga lahko kasneje lažje narezali na rezance.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 401 / 1.676 - -
Maščobe g 30,92 - -
Ogljikovi hidrati g 20,67 - -
Vlaknine g 2,89 - -
Beljakovine g 13,76 - -
Natrij g 1,89 0 0
Vitamin A μg 323,69 8 6
Vitamin D μg 14,84 7 7
Vitamin C mg 11,89 16 13
Niacin (viamin B3) mg 8,10 58 41
Kalij mg 405,85 11 11
Kalcij mg 64,20 6 6
Fosfor mg 198,18 25 25

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)