Varaždinska gozba

  • 03.09.2006
  • Srednje
  • 6
  • 100 min

Severozahodna Hrvaška, kjer se meso marinira, daje v paco, suši na dimu, kislo zelje pa kisa v lesenih kadeh kot v starih časih, ljubi modro in zelo okusno kombinacijo sušenega mesa in zelo zdravega kislega zelja.

Sestavine

  • kumina
  • 5-6 strokov česna
  • sol
  • 1 žlica Vegete
  • 600 g svežih svinjskih rebrc
  • 1 kg kislega zelja
  • 600 g sušene krače
  • 50 g maščobe

Priprava

  1. 1.
    Kumino navlažite z malo vode in jo na drobno narežite. Premešajte jo s stisnjenim česnom, soljo in Vegeto.
  2. 2.
    Z delom te mešanice natrite svinjska rebrca in pustite da odstojijo najmanj 1 uro. Zelje sperite, posebaj če je preveč kislo, kračo pa na kratko prekuhajte.
  3. 3.
    Najprej dajte v lonec zelje, nato prekuhano kračo in še ostali del česna, kumine in Vegete. Vse zalijte z vodo in pustite, da se počasi kuha, dokler se ne zmehša.
  4. 4.
    Dokler se zelje kuha, dajte v razgreto pečico na maščobo peči pripravljena rebra. V času pečenja jih zalivajte po potrebi z malo vode.

Serviranje

Kuhano kračo in pečena rebra narežite na lepe kose. Na segret krožnik zložite kislo zelje, preko njega pa narezano meso.

Nasvet

Kot prilogo tej originalni varaždinski jedi lahko postrežete žgance. Po starem običaju tega kraja, se lahko žganci prelijejo tudi z mešanico na koščke narezane slanine in mletih bučkinih pešk.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 620 / 2.592 - -
Maščobe g 22,85 - -
Ogljikovi hidrati g 64,59 - -
Vlaknine g 1,45 - -
Beljakovine g 40,36 - -
Natrij g 3,36 0 0
Vitamin A μg 36,10 1 1
Vitamin D μg 24,00 12 12
Vitamin C mg 22,34 30 25
Niacin (viamin B3) mg 17,26 123 86
Kalij mg 1.028,28 28 28
Kalcij mg 111,28 11 11
Fosfor mg 446,78 56 56

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)