Tunina v dobri družbi

  • 10.07.2013
  • Enostavno
  • 4
  • 15 min

Hladna solata s tunino in pisano zelenjavo je prava osvežitev v poletnih mesecih, limonin sok ter olivno olje pa pričarata poseben okus Sredozemlja.

Sestavine

  • 2 pločevinki koščkov tunine v lastnem soku (2 X 160 g)
  • 100 g svežih kumar
  • 100 g rdečega radiča
  • 100 g sladke koruze
  • 70 g redkvic
  • 8 črnih oliv
  • Za solatni preliv:
  • 2 žlici limoninega soka
  • 4 žlice olivnega olja
  • 1 žlica nasekljanih kaper
  • sol
  • poper
  • Nasekljan majaron

Priprava

  1. 1.
    Radič narežite na trakove, dodajte narezane kumare, redkvico, odcejeno sladko koruzo, olive in odcejeno tunino. Zmešajte olivno olje, limonin sok in nasekljane kapre ter s prelivom prelijte solato.
  2. 2.
    Solato premešajte in posujte s svežim majaronom.

Serviranje

Jed postrezite na popečenih rezinah kruha.

Nasvet

Prihranite nekaj listov radiča in to okusno solato postrezite na njih.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 268 / 1.120 - -
Maščobe g 16,51 - -
Ogljikovi hidrati g 9,05 - -
Vlaknine g 2,24 - -
Beljakovine g 268,90 - -
Natrij g 1,92 0 0
Vitamin A μg 1.117,66 28 22
Vitamin C mg 16,97 23 19
Niacin (viamin B3) mg 15,26 109 76
Pantenonska kislina mg 0,70 10 10
Kalij mg 434,24 12 12
Kalcij mg 47,89 5 5
Fosfor mg 167,82 21 21

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)