Tunina alla puttanesca

  • 18.07.2013
  • Srednje
  • 4
  • 35 min

Tole nepogrešljivo sredozemsko jed pripravite z dušenimi inčuni, zelenjavo in tunino. Tako dobite popoln obrok, nariban parmezan na topli jedi pa bo zagotovo povečal vaš kulinarični užitek.

Poglej vse slike

Sestavine

  • 300 g špagetov
  • 3 pločevinke filetov tunine v olivnem olju Eva (3 X 115 g)
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 rdeča paprika (100 g)
  • 4 fileti fileti inčunov v rastlinskem olju (80 g)
  • 1 žlica Vegete pekoča paprika mix
  • 1 pločevinka pelatov Podravka
  • 120 g zelenih oliv brez koščic
  • Sol
  • Poper
  • ½ žličke suhega origana

Priprava

  1. 1.
    Tunino vzemite iz pločevinke, natrgajte na manjše koščke in dajte v skledo. Olje iz pločevinke segrejte v ponvi, dodajte nasekljano čebulo in na kocke narezano papriko ter dušite, da se zmehča.
  2. 2.
    Nato dodajte česen, narezane inčune in Vegeto. Vse skupaj dušite še približno eno minuto.
  3. 3.
    Nato dodajte nasekljan paradižnik in origano ter pustite, da omaka prevre. Zmanjšajte ogenj in dušite še približno 15 minut oziroma tako dolgo, da se omaka zgosti. Začinite s soljo in poprom. Nato dodajte tunino in olive.
  4. 4.
    Testenine skuhajte v slani vodi in jih dodajte v pripravljeno omako. Vse skupaj zmešajte in zavrite.

Serviranje

Jed posujte s parmezanom in postrezite toplo.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 410 / 1.714 - -
Maščobe g 17,25 - -
Ogljikovi hidrati g 33,16 - -
Vlaknine g 6,50 - -
Beljakovine g 32,71 - -
Natrij g 5,54 0 0
Vitamin A μg 4.202,16 105 84
Vitamin D μg 203,55 102 102
Niacin (viamin B3) mg 20,36 145 102
Pantenonska kislina mg 1,10 16 16
Kalij mg 1.331,94 36 36
Kalcij mg 97,72 10 10
Fosfor mg 358,55 45 45

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)