Tuna v čebulni omaki

  • 16.06.2004
  • Srednje
  • 4
  • 50 min

Kot del portugalske kuhinje predstavljamo zelo enostaven obrok s tuno, gotov po vsega 50. minutah priprave. Priporočamo, da to jed uživate ob fadu in kozarcu vina, za kar je idealen odprt prostor (terasa, balkon). Dober tek!

Sestavine

  • 800 g tuninih zrezkov
  • poper
  • sol
  • 50 ml vina
  • 2 žlici Gussnela Dolcela
  • 200 g paradižnika
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 2 žlice oljčnega olja
  • 250 g čebule
  • 3 žlice limonovega soka
  • 3 žlice olja
  • 1 žlica Vegete

Priprava

  1. 1.
    Na oljčnem olju popecite narezano čebulo in paradižnik.
  2. 2.
    Dodajte jabolčni kis in Vegeto ter dušite deset minut. Ko se čebula zmehča, dodajte Gussnel, ki ste ga zmešali z malo vode in vina.
  3. 3.
    Tunine zrezke nakapljajte z limonovim sokom, posolite, popoprajte in po obeh straneh pecite na olju po pet minut.

Serviranje

Gotove zrezke položite na segret krožnik in prelijte s čebulno omako, kot prilogo pa lahko ponudite kuhan riž.

Nasvet

Tuno lahko zamenjate s palamido.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 433 / 1.810 - -
Maščobe g 19,30 - -
Ogljikovi hidrati g 13,11 - -
Vlaknine g 2,16 - -
Beljakovine g 48,53 - -
Natrij g 1,66 0 0
Vitamin A μg 434,16 11 9
Vitamin E mg 11,61 53 53
Vitamin C mg 21,41 29 24
Niacin (viamin B3) mg 29,38 210 147
Kalij mg 1.150,58 31 31
Fosfor mg 423,35 53 53
Magnezij mg 458,23 153 115

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)