Tournedos z zelenjavo na maslu

  • 21.05.2013
  • Srednje
  • 4
  • 45 min

Francoska kuhinja je povezana s kulturo in načinom življenja, je zibelka in začetnica kulinarične umetnosti.

Sestavine

  • 300 g brokolija
  • 400 g mladega korenja
  • 1 zmrznjen rumen fižol
  • sol
  • 750 g govejega fileta (biftek)
  • poper
  • 80 g masla
  • 1 žlica Vegete
  • 30 ml olja
  • 25 ml Cognaca (konjaka)
  • 100 ml črnega francoskega vina Bordeaux
  • 40 g masla v kockah

Priprava

  1. 1.
    Brokoli in korenjček očistite in operite.
  2. 2.
    Brokoli natrgajte na večje kose, korenjček narežite na palčke.
  3. 3.
    Vsako zelenjavo posebej skuhajte na hitro v slanem kropu (vodi ste dodali ščepec grobe morske soli), tako da zelenjava ostane malo al dente.
  4. 4.
    Kuhano zelenjavo odcedite, takoj vsujte v posodo z mrzlo vodo in z ledom, da ostane zelenjava hrustljava in z lepo barvo.
  5. 5.
    Goveji file narežite na 8 medaljonov debeline 2 centimetrov in popecite na dobro segretem olju 1 - 2 minute na vsaki strani, da bodo zunaj lepo rumeni, a znotraj naj ostanejo nežno rdeči.
  6. 6.
    Biftek dajte na toplo mesto, da se meso odpočije.
  7. 7.
    Iz ponve, v kateri ste pekli biftek, po potrebi odlite odvečno maščobo, vlijte konjak in flambirajte.
  8. 8.
    Dodajte vino, posolite, poprajte in pustite da zavre.
  9. 9.
    Dodajte kocke masla in dobro premešajte.
  10. 10.
    V drugi, večji ponvi, raztopite maslo, dodajte 1 žlico Vegete, odcejeno kuhano zelenjavo, rahlo premešajte in pustite na ognju, da se zelenjava dobro segreje.

Serviranje

Na servirni krožnik zložite popečeni toast, na vsako rezino toasta dajte topli biftek in postrezite s francosko zelenjavo.

Majhna skrivnost

Za pripravo te omake lahko pred tem zamrznete kocke masla, da bo omaka bolj zgoščena in nežna (žametna).

Opomba

Tournedos je zrezek v predelu ledja ali nizkega hrbta od sredine proti zadnjemu delu govejega pisanega fileja (biftek). Pripravlja se na žaru ali v ponvi z malo maščobe, navadno povezan s kuhinjsko nitko, da bi zadržal obliko. Za en obrok se pripravita dva kosa po 90 g. Ko ga pečete, ga ne smete obračati z vilico ampak s prijemalko, da ostane ves sok v zrezku.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 663 / 2.771 - -
Maščobe g 45,22 - -
Ogljikovi hidrati g 22,25 - -
Vlaknine g 8,76 - -
Beljakovine g 44,50 - -
Vitamin A μg 30.807,88 770 616
Vitamin D μg 42,10 21 21
Niacin (viamin B3) mg 16,43 117 82
Pantenonska kislina mg 1,35 19 19
Kalij mg 18,31 0 0
Kalcij mg 141,54 14 14
Fosfor mg 532,85 67 67

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)