Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Nastavitve

Tempura

  • 09.06.2006
  • Srednje
  • 4
  • 60 min

Tempura je danes poznana kot japonska jed. Medtem ko zgodovina gastronomije govori, da so tempuro pravzaprav še v 17.stoletju v deželo vzhajajočega sonca prinesli portugalski misionarji.

Sestavine

  • 400 g škampov
  • 400 g različne zelenjave in gob (paprika, čebula, ostrigar, bučka, koromač in podobno)
  • 250 g ostre pšenične moke
  • 250 g gladke pšenične moke
  • 1 pecilni prašek Dolcela
  • 2 beljaka
  • 700 ml zelo hladne vode
  • sojina omaka
  • olje za praženje
  • 1 žlica Vegete

Priprava

  1. 1.
    Škampe pustite za kratek čas v zmrzovalniku in jim nato odstranite repe ter jih očistite oklepa.
  2. 2.
    Zelenjavo in gobe operite, osušite in narežite na palčke (paprikam olupite kožico).
  3. 3.
    Moko dajte v globjo posodo, zmešajte s pecilnim praškom, dodajte beljak in zelo hladno vodo ter s stepalko dobro premešajte, tako da dobite tekoče testo. Testo dajte za kratek čas v hladilnik.
  4. 4.
    V globoki posodi segrejte olje na približno 180°C. Zelenjavo posujte z Vegeto in premešajte.
  5. 5.
    Z roko jemljite zelenjavo, jo namočite v testo in polagajte v vroče olje. Praženje naj bo kratko. Enako storite tudi s škampi.
  6. 6.
    Praženo zelenjavo in škampe jemljite iz olja z luknjasto žlico in polagajte na vpojen kuhinjski papir.

Serviranje

Postezite takoj na toplih krožnikih, poškropljeno s sojino omako.

Nasvet

Zelenjavo za tempuro izbirajte glede na sezono.

Majhna skrivnost

Če se zmes za pomakanje tekom priprave segreje, posodo z zmesjo ohladite z ledom.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 798 / 3.336 - -
Maščobe g 25,50 - -
Ogljikovi hidrati g 102,32 - -
Vlaknine g 5,49 - -
Beljakovine g 37,63 - -
Natrij g 3,62 0 0
Vitamin A μg 7.877,00 197 158
Vitamin D μg 143,20 72 72
Vitamin E mg 19,02 86 86
Vitamin C mg 34,57 46 38
Kalij mg 586,91 16 16
Kalcij mg 83,21 8 8
Fosfor mg 314,42 39 39

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)