Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing
Nastavitve

Telečji perkelt

  • 22.04.2010
  • Srednje
  • 4
  • 70 min

Podoben golažu, vendar bolj nežen v sestavinah in zato bolj prefinjen, je perkelt verjetno ena od najbolj prepoznavnih madžarskih jedi. Lahko ga pripravimo iz različnih vrst mesa, zelo pomembna pa je dobra paprika. Sladka paprika, ustvarjena v Vegetini kuhinji, je nenadomestljiva!

Sestavine

  • 1 kg telečjega stegna
  • 4 glavice rdeče čebule (350 g)
  • 200 ml kisle smetane
  • 2 žlički škrobne moke
  • 3 žličke Vegeta sladke paprike mix
  • 3-4 žlice olja
  • sol

Priprava

  1. 1.
    Na segretem olju popražite drobno sesekljano čebulo.
  2. 2.
    Dodajte na kocke narezano teletino in dušite, dokler se meso ne zmehča.
  3. 3.
    Nato dodajte Vegeta sladko papriko mix.
  4. 4.
    Premešajte, postavite nazaj na ogenj in nadaljujte s kuhanjem še 5 minut.
  5. 5.
    Dodajte škrobno moko, razpuščeno v malo vode in še kratko prekuhajte.
  6. 6.
    Pred postrežbo v perkelt vmešajte kislo smetano.

Nasvet

Namesto telečjega stegna lahko uporabite tudi telečji flam.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 487 / 2.036 - -
Maščobe g 24,25 - -
Ogljikovi hidrati g 10,01 - -
Vlaknine g 1,75 - -
Beljakovine g 54,25 - -
Vitamin A μg 160,50 4 3
Vitamin D μg 34,21 17 17
Vitamin E mg 11,07 50 50
Niacin (viamin B3) mg 33,36 238 167
Kalij mg 1.099,25 30 30
Kalcij mg 60,25 6 6
Fosfor mg 604,50 76 76
Magnezij mg 76,75 26 19

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)