Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing
Nastavitve

Telečji paprikaš

  • 22.09.2004
  • Srednje
  • 4
  • 70 min

Konkretna, nasitna in okusna madžarska jed, bo gurmanom na lestvici zadovoljstva zavzela zelo visoko mesto. Pri telečjem paprikašu boste dobili standardno kakovost.

Sestavine

  • 800 g telečjega stegna
  • 100 ml belega vina
  • 1 feferon
  • 500 g krompirja
  • 100 ml paradižnikovega soka
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica Vegete
  • 3 žličke rdeče mlete paprike
  • 50 ml olja
  • 250 g čebule
  • peteršilj

Priprava

  1. 1.
    Na segretem olju popecite nasekljano čebulo, dodajte teletino narezano na kocke ter skupaj pecite približno 5 minut.
  2. 2.
    Posodo umaknite s štedilnika, dodajte rdečo mleto papriko, Vegeto, stisnjen česen, narezan feferon in vse zalijte z 800 ml vroče vode. Pomešajte, posodo vrnite na štedilnik in kuhajte pokrito na zmernem ognju.
  3. 3.
    Ko se meso skoraj zmehča, dodajte olupljen krompir narezan na kocke in kuhajte še 15 minut.
  4. 4.
    Pred koncem kuhanja vmešajte vino, paradižnikov sok, 200 ml vroče vode in še na kratko pokuhajte.

Serviranje

Telečji paprikaš postrezite posut z nasekljanim peteršiljem.

Nasvet

Vino in paradižnik dodajte pred koncem kuhanja, da bi se krompir hitreje zmehčal.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 459 / 1.919 - -
Maščobe g 17,98 - -
Ogljikovi hidrati g 23,26 - -
Vlaknine g 4,59 - -
Beljakovine g 46,43 - -
Natrij g 1,54 0 0
Vitamin A μg 331,34 8 7
Vitamin D μg 24,00 12 12
Niacin (viamin B3) mg 28,72 205 144
Pantenonska kislina mg 2,62 37 37
Kalij mg 1.429,86 39 39
Kalcij mg 70,83 7 7
Fosfor mg 516,74 65 65

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)