Tacos potosinos

  • 25.09.2006
  • 4
  • 50 min

Mehiška kuhinja je znana po bogastvu okusov in začimb, na mehiških tržnicah pa najdemo tudi papaje, ananas, olive, avokado, arašide, fižol, paprike, tabasco, vanilijo, med, ribe in divjačino.

Sestavine

  • 8 tortilj
  • 1 Salsa Podravka (410 g)
  • 40 g naribanega sira
  • Za nadev:
  • 1 piščančja prsa brez kosti (400 g)
  • sol
  • Za prilogo:
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 300 g stročjega fižola
  • 200 g korenja
  • 300 g krompirja
  • Za posipanje:
  • 1 žlička sveže narezane mete
  • 1 žlička sveže narezanega origana
  • 1 žlička sveže narezane bazilike
  • Za postrežbo:
  • 200 ml kisle smetane
  • 4 liste zelene solate

Priprava

  1. 1.
    Piščančja prsa dajte v osoljeno vrelo vodo in kuhajte 20 minut.
  2. 2.
    Stročji fižol očistite in narežite, korenje in krompir olupite in narežite na palčke. Pripravljeno zelenjavo dajte kuhati v osoljeno vrelo vodo, kuhajte 10-15 minut ter na koncu odcedite.
  3. 3.
    V široki posodi segrejte salso. Vsako tortiljo pomočite v vrelo salso, razporedite po njej kuhana piščančja prsa narezana na palčke ter zavijte.
  4. 4.
    Tortilje zložite eno zraven druge, prelijte s preostalo salso, posujte s sirom in dajte v pečico segreto na 200°C za 10 minut.
  5. 5.
    Na olju popecite kuhano zelenjavo in razporedite po pripravljenih tortiljah. Na koncu vse posujte z mešanico začimb.

Serviranje

Z vročimi tortiljami in zelenjavo postrezite kislo smetano in liste zelene solate.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 664 / 2.776 - -
Maščobe g 33,53 - -
Ogljikovi hidrati g 58,98 - -
Vlaknine g 9,79 - -
Beljakovine g 34,63 - -
Natrij g 2,93 0 0
Vitamin A μg 15.663,20 392 313
Vitamin D μg 32,48 16 16
Vitamin C mg 77,87 104 87
Niacin (viamin B3) mg 19,87 142 99
Kalij mg 1.126,81 30 30
Kalcij mg 395,30 40 40
Fosfor mg 570,52 71 71

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)