Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing
Nastavitve

_Svîčková_

  • 20.04.2004
  • Srednje
  • 6
  • 70 min

Poleg vtisov povezanih z obiskom prekrasne Prage, Vltave, naši turisti s Češke nosijo tudi impresioniranost s češko kuhinjo. _Svîčková_, katere osnovna sestavine je telečji biftek, je jed za sladokusce in bonvivane.

Sestavine

  • 800 g telečjega biftka
  • 50 g suhe slanine
  • 1 žlica Vegeta
  • 50 ml olja
  • 50 g čebule
  • 200 g korenaste zelenjave (zelena, korenje, peteršilj)
  • poper v zrnju
  • Za osnovo:
  • 1 Mesna kocka Podravka
  • 400 ml vode
  • ½ žličke naribane limonove skorje
  • lovorov list
  • ½ žličke timijana
  • Za omako:
  • 2 žlički Škrobne moke Gussnel Dolcela
  • 150-200 ml smetane za kuhanje
  • 100-150 ml belega vina
  • 1 žlička Marmelade marelica Podravka
  • 1 žlica vinskega kisa

Priprava

  1. 1.
    Biftek očistite žilic, nato po površini mesa z nožem zarežite vdolbine in v njih nabodite palčke slanine. Biftek natrite z Vegeto in pecite na segretem olju z vseh strani. Dodajte očiščeno in na večje kose narezano zelenjavo ter vse na kratko popecite.
  2. 2.
    Za osnovo v vrelo vodo dodajte mesno kocko, list lovorja, timijan, limonovo skorjo in kuhajte 2-3 minute.
  3. 3.
    Popečeno meso in zelenjavo dajte v pekač, zalijte s pripravljeno osnovo, prekrijte z aluminijasto folijo in pecite v pečici segreti na 180°C približno 40 minut.
  4. 4.
    Ko je meso pečeno, ga narežite, iz omake od pečenja in z zelenjavo pa pripravite omako.
  5. 5.
    Za omako spasirajte zelenjavo, vanjo vkuhajte škrobno moko raztopljeno v malo vode, dodajte smetano za kuhanje, kis, marmelado in belo vino.

Serviranje

Narezano meso prelijte z omako in postrezite s kruhovimi cmoki.

Nasvet

Našpikani biftek lahko marinirate z Vegeto tudi dan prej.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 551 / 2.303 - -
Maščobe g 42,00 - -
Ogljikovi hidrati g 6,00 - -
Vlaknine g 0,00 - -
Beljakovine g 30,00 - -
Natrij g 1,26 0 0
Vitamin A μg 4.208,00 105 84
Vitamin D μg 28,00 14 14
Vitamin C mg 16,00 21 18
Niacin (viamin B3) mg 10,00 71 50
Kalij mg 661,00 18 18
Kalcij mg 64,00 6 6
Fosfor mg 325,00 41 41

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)