Priprava
-
1.
Iz pomaranč iztisnite sok, dodajte jabolčni sok, kečap, balzamični kis in Vegeta marinado. Zmešajte z metlico, dodajte rjavi sladkor, ščepec soli in poper. V tako pripravljeno marinado potopite zrezke in jih za najmanj 2 uri postavite v hladilnik.
-
2.
Medtem olupite krompir, ga narežite na debelejše kolobarje in kuhajte v slani vodi 8–10 minut. Nato krompir odcedite in pustite, da se ohladi.
-
3.
Zrezke vzemite iz marinade, odcedite in popecite na segretem žaru, da dobijo lepo barvo.
-
4.
Preostalo marinado tako dolgo kuhajte na srednje močnem ognju, da dobite omako primerne gostote.
-
5.
Ohlajen krompir 5 minut cvrite v vročem olju, ki ste ga segreli na 170 °C. Nato ga vzemite iz olja, ohladite in še enkrat ocvrite v vročem olju na 180 °C, da dobi čudovito zlato skorjo. Tako boste dobili mehak in sočen krompir z izjemno hrustljavo skorjo.
Nasvet
NASVET ZA PEKO NA ŽARU: Steak je lahko različno pečen, in sicer glede na temperaturo sredice: * rare 51 °C * medium rare 54–57 °C * medium 58–60 °C * medium well 62 °C * well done 68 °C Za 200-gramski zrezek debeline 2 cm velja, da bo krvav (rare), če ga na močnem ognju na vsaki strani pečete 1 minuto, nato pa ga na majhnem ognju pečete še 2–3 minute. Tako pripravljen zrezek je znotraj krvav, z zunanje strani pa hrustljav. Za srednje pečen (medium) zrezek meso hitro opecite na močnem ognju, nato pa ga na majhnem ognju na vsaki strani pecite še 4 minute. Srednje pečen zrezek je znotraj rožnat. Za pripravo pečenega (well done) zrezka meso hitro opecite na močnem ognju, nato pa ga na majhnem ognju na vsaki strani pecite še 5 minut. Meso bo pečeno zunaj in znotraj.