Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Nastavitve

Steak in čips na žaru

  • 21.05.2015
  • Srednje
  • 3
  • 45 min

Ljubitelje čipsa in okusnega mesa bo navdušila priprava v pikantni marinadi, pomaranče ter jabolčni sok pa bodo zaokrožili kulinarično doživetje.

Sestavine

  • 3 goveji steaki
  • 4 krompirji
  • 1 Vegeta marinada univerzalna
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 1 žlica kečapa Podravka
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • sok dveh pomaranč
  • 2 dl jabolčnega soka
  • sol
  • poper

Priprava

  1. 1.
    Iz pomaranč iztisnite sok, dodajte jabolčni sok, kečap, balzamični kis in Vegeta marinado. Zmešajte z metlico, dodajte rjavi sladkor, ščepec soli in poper. V tako pripravljeno marinado potopite zrezke in jih za najmanj 2 uri postavite v hladilnik.
  2. 2.
    Medtem olupite krompir, ga narežite na debelejše kolobarje in kuhajte v slani vodi 8–10 minut. Nato krompir odcedite in pustite, da se ohladi.
  3. 3.
    Zrezke vzemite iz marinade, odcedite in popecite na segretem žaru, da dobijo lepo barvo.
  4. 4.
    Preostalo marinado tako dolgo kuhajte na srednje močnem ognju, da dobite omako primerne gostote.
  5. 5.
    Ohlajen krompir 5 minut cvrite v vročem olju, ki ste ga segreli na 170 °C. Nato ga vzemite iz olja, ohladite in še enkrat ocvrite v vročem olju na 180 °C, da dobi čudovito zlato skorjo. Tako boste dobili mehak in sočen krompir z izjemno hrustljavo skorjo.

Nasvet

NASVET ZA PEKO NA ŽARU: Steak je lahko različno pečen, in sicer glede na temperaturo sredice: * rare 51 °C * medium rare 54–57 °C * medium 58–60 °C * medium well 62 °C * well done 68 °C Za 200-gramski zrezek debeline 2 cm velja, da bo krvav (rare), če ga na močnem ognju na vsaki strani pečete 1 minuto, nato pa ga na majhnem ognju pečete še 2–3 minute. Tako pripravljen zrezek je znotraj krvav, z zunanje strani pa hrustljav. Za srednje pečen (medium) zrezek meso hitro opecite na močnem ognju, nato pa ga na majhnem ognju na vsaki strani pecite še 4 minute. Srednje pečen zrezek je znotraj rožnat. Za pripravo pečenega (well done) zrezka meso hitro opecite na močnem ognju, nato pa ga na majhnem ognju na vsaki strani pecite še 5 minut. Meso bo pečeno zunaj in znotraj.