Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing
Nastavitve

Srnini zrezki

  • 19.03.2004
  • Zahtevno
  • 4 – 6
  • 120 min

Medtem, ko berete recept, bi se vam lahko zgodilo, da na hitro postanete lačni. Ko se odločite za pripravo, se ne ustrašite dolžine tega podviga, ker boste že s prvim vonjem občutitli veliko zadovoljstvo, vredno vloženega truda.

Sestavine 4 – 6 

  • 1 kg srninih zrezkov
  • 50 ml olja
  • 200 g čebule
  • 50 g suhe slanine
  • 100 g korena zelene
  • 100 g korena peteršilja
  • 150 g korenja
  • 100 ml pasiranega paradižnika
  • list peteršilja
  • 1 žlica slivovega pekmeza Podravka
  • 1 žlica škrobne moke Gussnel Dolcela
  • Za marinado:
  • 1 žlica Vegete
  • 2 stroka česna
  • 500 ml belega vina
  • 1 lovorjev list
  • 1-2 klinčka
  • 1 žlička borovnic

Priprava

  1. 1.
    Vino razredčite z 200-300 ml vode in zavrite. Dodajte lovorjev list, klinčke, borovnice, grobo narezan česen in Vegeto.
  2. 2.
    Marinado kuhajte na zmernem ognju deset minut, ohladite in nato z njo prelijte pripravljene zrezke. Pustite jih naj se marinirajo na hladnem mestu približno 3 ure.
  3. 3.
    Po mariniranju zrezke z vseh strani popecite na segretem olju. Dodajte narezano suho slanino, nasekljano čebulo, korenje in koren peteršilja narezan na koleščke ter zeleno narezano na ploščke. Zrezke zalijte z mešanico vina v kateri so se marinirali in dušite v na pol pokriti posodi približno 30 minut.
  4. 4.
    Nato dodajte slivov pekmez, ki ste ga razredčili z 2-3 žlice vode, pasiran paradižnik in ostanek marinade skupaj z začimbami. Nadaljujte z dušenjem na zmernem ognju približno 40 minut, dokler se meso ne zmehča.
  5. 5.
    Pred koncem kuhanja vmešajte škrobno moko, raztopljeno v malo vode in na kratko pokuhajte.

Serviranje

Srnine zrezke postrezite s polento.

Nasvet

Namesto pekmeza lahko uporabite približno 50 g suhih sliv brez koščic.

Opomba

To jed lahko tudi zamrznete
Zamrzovanje: Zrezke skupaj z omako dajte v primerno embalažo in zamrznite.
Odmrzovanje: Čez noč pustite zrezke v hladilniku, nato jih v posodi z malo vode počasi dušite.
Trajanje: 30 do 60 dni.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 569 / 2.378 - -
Maščobe g 27,00 - -
Ogljikovi hidrati g 12,00 - -
Vlaknine g 2,00 - -
Beljakovine g 52,00 - -
Natrij g 2,66 0 0
Vitamin A μg 8.051,00 201 161
Vitamin D μg 21,00 11 11
Vitamin C mg 26,00 35 29
Niacin (viamin B3) mg 12,00 86 60
Kalij mg 998,00 27 27
Kalcij mg 70,00 7 7
Fosfor mg 461,00 58 58

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)