Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing
Nastavitve

Šparglji s papriko na mediteranski način

  • 14.06.2006
  • Srednje
  • 4
  • 50 min

Pinjole in divji šparglji, pa še bazilika, vinski kis ter tekoči med, vam bodo odkrili iskonski sredozemski pridih v tej pravzaprav praiskonski jedi.

Sestavine

  • 1 rdeča paprika
  • 1 rumena paprika
  • 50 g čebule
  • 30 g pinjol
  • 500 g divjih špargljev
  • sol
  • sladkor
  • ½ šopka peteršilja
  • Za solatni preliv:
  • 200 ml vode
  • 100 ml oljčnega olja
  • 2 žlici vinskega kisa
  • 1 žlica Vegete
  • 1 žlička cvetnega medu
  • 1 žlička sveže narezane bazilike

Priprava

  1. 1.
    Paprike narežite na četrtine, očistite semen in zložite na pekač z zunanjo stranjo obrnjeno na dol. Pecite jih v pečici 8 do 10 minut, tako da kožica potemni, nato jih vzemite ven.
  2. 2.
    Ohladite jih, nato kožico olupite in paprike narežite na kocke.
  3. 3.
    Čebulo olupite in narežite na drobne kocke, pinjole pa popecite v ponvi brez maščobe.
  4. 4.
    Vegeto pomešajte z vodo in kisom ter pustite, da stoji približo 10 minut.
  5. 5.
    Nato vmešajte oljčno olje, med in narezano baziliko ter vse skupaj dobro premešajte. Prelijte čez paprike in čebulo ter vse na rahlo premešajte in pustite stati.
  6. 6.
    Špargljem odlomite odebeljene dele. Dajte jih v vrelo vodo v katero ste dali malo soli in sladkora ter kuhajte na zmernem ognju polpokrito približno 5 minut.
  7. 7.
    Sperite jih pod tekočo hladno vodo in odcedite.

Serviranje

Kuhane šparglje razporedite na krožnike, prelijte s solatnim prelivom in posujte s sesekljanim peteršiljem in pinjolami.

Nasvet

Šparglje kuhajte v večji količini vode, da boste zmanjšali njihovo grenkobo.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 307 / 1.283 - -
Maščobe g 27,05 - -
Ogljikovi hidrati g 15,43 - -
Vlaknine g 4,17 - -
Beljakovine g 5,60 - -
Natrij g 6,31 0 0
Vitamin A μg 2.364,09 59 47
Vitamin E mg 9,15 42 42
Vitamin C mg 153,00 204 170
Niacin (viamin B3) mg 3,35 24 17
Kalij mg 572,96 15 15
Fosfor mg 129,58 16 16
Magnezij mg 50,34 17 13

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)