Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Nastavitve

Špageti z ribami

  • 11.03.2008
  • Enostavno
  • 4
  • 35 min

Da bi dosegli boljši okus in aromo, marinirajte fileje osliča z mešanico olivnega olja, limonine lupinice in Vegete. Tako bodo fileji okusnejši, z dodatkom česna, vina in smetane pa bomo obogatili kuhane špagete.

Sestavine

  • 250 g špagetov
  • 1/2 žličke soli
  • 500 g fileja osliča
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 3 žlice olja
  • 2 stroka česna
  • 50–100 ml belega vina
  • 1/2 žličke naribana limonina lupinica
  • 250 ml smetane za kuhanje
  • 1 žlica naribanega parmezana
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 2 žlički Vegete

Priprava

  1. 1.
    Fileje osliča dobro osušite s pomočjo vpojnega papirja.
  2. 2.
    Narežite jih na večje kocke, posujte z Vegeto, prelijte z oljčnim oljem in posujte z nastrgano limonino lupino.
  3. 3.
    Pustite stati približno 10 minut. Pripravljene fileje na hitro popecite na segretem olju v ponvi.
  4. 4.
    Dodajte stisnjen česen, vino in kuhajte, vse dokler vino ne izhlapi. Prelijte s smetano, dodajte kuhane špagete in vse dobro premešajte.
  5. 5.
    Posujte s peteršiljem, naribanim parmezanom in še sveže postrezite.

Majhna skrivnost

Da bi bile ribe še okusnejše, jih marinirajte, osnovni okus sestavin pa bo poudarila prav Vegeta, ki jo dodate marinadi. Takšno marinado lahko uporabite pri premazih ribjih in mesnih jedi na žaru, npr. tunovega fileja ali katerih koli drugih rib na žaru. Jed je še okusnejša, če za premaz z marinado namesto čopiča uporabite šopek svežih začimbnic.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 615 / 2.571 - -
Maščobe g 30,09 - -
Ogljikovi hidrati g 50,87 - -
Vlaknine g 8,01 - -
Beljakovine g 34,49 - -
Natrij g 2,19 0 0
Vitamin A μg 391,41 10 8
Vitamin D μg 65,99 33 33
Vitamin E mg 10,39 47 47
Niacin (viamin B3) mg 12,61 90 63
Kalij mg 774,40 21 21
Kalcij mg 148,71 15 15
Fosfor mg 498,55 62 62

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)