Špageti Sicilijana

  • 13.05.2013
  • Srednje
  • 6
  • 40 min

Italijanska kuhinja je znana v svetu po testeninah in picah. Mediteranska kuhinja je polna paradižnika, oliv, sirov, raznih testenin, rib, mesa in vina.

Sestavine

  • 20 g filejev inčuna
  • 100 ml mleka
  • 80 ml ekstra deviškega oljčnega olja
  • 120 g čebule
  • 1 jajčevec (230 g)
  • 1 zelena paprika (150 g)
  • 2 stroka česna
  • 2 sesekljani paradižniki
  • 1 žlica sveže sesekljane bazilike
  • 5 črnih oliv
  • 350 g špagetov
  • groba morska sol
  • 1 žlica Vegete
  • baziliko

Priprava

  1. 1.
    Inčune dajte v malo posodo, prelite jih z mlekom tako da so prekriti in naj stojijo 10 minut, da se odstrani slan okus. Dobro jih osušite in na drobno narežite.
  2. 2.
    V ponvi segrejte olje. Dodajte sesekljano čebulo, papriko in jajčevce narezane na kocke in popecite na močnem ognju do mehkega.
  3. 3.
    Dodajte česen in 1 žlico Vegete in dušite na zmernem ognju še 10 minut.
  4. 4.
    V dosti slanega kropa skuhajte špagete.
  5. 5.
    Omaki dodajte inčune, olive, kapre in sesekljan paradižnik in kuhajte nepokrito še 5 minut.
  6. 6.
    Dodajte ravnokar skuhane testenine in naj se še kratko kuhajo.

Serviranje

Špagete sicilijana poškropite s hladnim oljčnim oljem, posujte z listi bazilike in postrežite.

Majhna skrivnost

Testenine dajte takoj iz lonca v omako. Na ta način boste skupaj s testeninami dodali tudi malo škroba, ki bo še zgostil omako.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 365 / 1.526 - -
Maščobe g 23,01 - -
Ogljikovi hidrati g 33,95 - -
Vlaknine g 6,15 - -
Beljakovine g 9,33 - -
Natrij g 4,25 0 0
Vitamin A μg 1.917,99 48 38
Vitamin D μg 20,31 10 10
Niacin (viamin B3) mg 5,16 37 26
Pantenonska kislina mg 0,53 8 8
Kalij mg 1.013,28 27 27
Kalcij mg 167,05 17 17
Fosfor mg 112,93 14 14

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)