Sončna fantazija

  • 08.08.2013
  • Srednje
  • 4
  • 45 min

Pita z bučkami in jajčevci, ki je preprosta za pripravo ter odličnega okusa, bo na vaši mizi pričarala vonj po sredozemskih zeliščih in morju.

Sestavine

  • 1 paket zamrznjenega listnatega testa (500 g)
  • 1 pločevinka paradižnika v koščkih s peteršiljem in česnom (300 g)
  • 250 g jajčevcev
  • 250 g bučk
  • 100 g čebule
  • 150 g paradižnika češnjevca
  • 50 ml ekstra deviškega olivnega olja
  • 2 žlici kaper
  • 1 žlica nasekljanega peteršilja
  • 50 g naribanega parmezana

Priprava

  1. 1.
    Na pomokani delovni površini razvaljajte listnato testo na 30 x 20 cm, nato ga prerežite na pol, da dobite 4 kose.
  2. 2.
    Jajčevce narežite na koščke, čebulo in bučke na rezine, paradižnik razpolovite.
  3. 3.
    Narezano zelenjavo stresite v posodo, dodajte kapre, prelijte z olivnim oljem in premešajte.
  4. 4.
    Na pomokan model za peko (40 x 30 cm) položite dva kosa testa. Vsak kos premažite s četrtino paradižnika v koščkih in četrtino pripravljene zelenjave. Posujte z naribanim parmezanom in postavite v pečico, ki ste jo predhodno segreli na 210 °C, in pecite približno 15 minut.
  5. 5.
    Pečeno pito posujte z nasekljanim peteršiljem in postrezite. Postopek ponovite s preostalim testom in zelenjavo.

Nasvet

Pečeno pito lahko dodatno okrasite s tankimi listi rukole.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 703 / 2.939 - -
Maščobe g 50,40 - -
Ogljikovi hidrati g 52,27 - -
Vlaknine g 3,92 - -
Beljakovine g 12,69 - -
Natrij g 0,93 0 0
Vitamin A μg 1.058,50 26 21
Vitamin D μg 3,50 2 2
Niacin (viamin B3) mg 2,86 20 14
Pantenonska kislina mg 0,49 7 7
Kalij mg 595,22 16 16
Kalcij mg 201,69 20 20
Fosfor mg 150,81 19 19

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)