Sončen užitek Sredozemlja

  • 09.07.2013
  • Enostavno
  • 4
  • 25 min

Testenine in sredozemski dodatki so tradicionalna kombinacija, okusne sardine v tej jedi pa so zagotovilo za odlično večerjo ob morju.

Sestavine

  • 2 žlici olivnega olja
  • 100 g čebule
  • 3 stroki česna
  • 1 pločevinka paradižnika v koščkih
  • 200 ml pasiranega paradižnika Podravka
  • 1 žlica kaper
  • 80 g zelenih oliv brez koščic
  • 1 žlica Vegete pekoča paprika mix
  • 1 žlička Vegete mediteran
  • 1 pločevinka sardin v rastlinskem olju Eva (115 g)
  • 1 žlica nasekljanega peteršilja
  • 400 g testenin (peresniki)
  • Nasekljana bazilika

Priprava

  1. 1.
    Na segretem olivnem olju prepražite nasekljano čebulo, da se zmehča.
  2. 2.
    Dodajte stisnjen česen, paradižnik v koščkih, pretlačen paradižnik, obe vrsti Vegete, odcejene in splaknjene kapre ter na rezine narezane olive.
  3. 3.
    Omako dušite približno 10 minut, nato dodajte na koščke narezane sardine. Po potrebi solite, poprajte, posujte s peteršiljem in prelijte preko kuhanih testenin. Na koncu jed posujte z nasekljano baziliko.

Nasvet

Kot prilogo k omaki lahko ponudite tudi kuhan riž.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 377 / 1.576 - -
Maščobe g 19,14 - -
Ogljikovi hidrati g 30,14 - -
Vlaknine g 5,52 - -
Beljakovine g 23,10 - -
Natrij g 3,39 0 0
Vitamin A μg 2.465,99 62 49
Vitamin D μg 42,97 21 21
Niacin (viamin B3) mg 14,18 101 71
Pantenonska kislina mg 0,83 12 12
Kalij mg 1.186,32 32 32
Kalcij mg 109,94 11 11
Fosfor mg 227,24 28 28

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)