Solata s kozicami

  • 03.03.2005
  • Enostavno
  • 4
  • 30 min

Lahko hrano običajno povezujemo s poletjem, z dnevi sprostitve in polnih aktivnosti, ki nas veselijo in - z vitko linijo, ki sledi takemu življenju. Lahko, okusno in enostavno - taka je tudi ta solata s kozicami.

Sestavine

  • 300 g očiščenih kozic
  • 300 g zmrznjenega zelenega fižola
  • 200 g rdečega radiča
  • 200 g malih paradižnikov
  • Za solatni preliv:
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 žlice balzamičnega kisa
  • 1-2 žličke Vegete

Priprava

  1. 1.
    Kozice na hitro skuhajte v blago osoljeni vodi in odcedite.
  2. 2.
    Fižol skuhajte in odcedite.
  3. 3.
    Radič narežite na rezance, paradižnike na četrtine.
  4. 4.
    Pripravljeno in ohlajeno jed prelijte s prelivom, ki ga prirpavite tako, da pomešate oljčno olje, balzamični kis in Vegeto.

Serviranje

Postrezite na družabnem srečanju s prijatelji kot eno od okusnih malih jedi.

Nasvet

Zmrznnjen fižol lahko zamenjate s konzerviranim, tako bo solata pripravljena še hitreje.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 209 / 874 - -
Maščobe g 11,38 - -
Ogljikovi hidrati g 10,01 - -
Vlaknine g 4,80 - -
Beljakovine g 18,11 - -
Natrij g 3,41 0 0
Vitamin A μg 2.559,75 64 51
Vitamin D μg 107,40 54 54
Vitamin C mg 26,88 36 30
Niacin (viamin B3) mg 6,94 50 35
Kalij mg 562,24 15 15
Kalcij mg 119,24 12 12
Fosfor mg 161,62 20 20

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)