Solata iz lignjev in bučk

  • 23.04.2013
  • 4
  • 30 min

Lahka okusna solata iz kuhanih lignjev v solati, preliti z limonovim sokom, vas lahko s sočnim okusom osvežuje nekaj dni.

Sestavine

  • 500 g očiščenih lignjev
  • 1 žlica Vegete
  • 200 g sveže rdeče paprike
  • 50 ml oljčnega olja
  • 300 g bučk
  • Solatni preliv
  • 3 žlica oljčnega olja
  • 2 žlici limonovega soka
  • 2 žlici belega vinskega kisa ali beli balzamični kis
  • poper
  • 200 g rukole

Priprava

  1. 1.
    Lignje narežite na kolobarje in dajte kuhati v 600 ml vrele vode, ki ji dodate 1 žlico Vegete. Lignje kuhajte okrog 10 minut.
  2. 2.
    Papriko očistite, narežite na trakove in kratko popecite v ponvi na segretem oljčnem olju.
  3. 3.
    Papriko preložite v drugo posodo in na istem olju kratko popecite bučke, narezane na kolobarje ter jih dodajte papriki.
  4. 4.
    Kuhane lignje z malo tekočine od kuhanja pomešajte z bučkami in paprikami ter pustite, da se malo ohladijo.
  5. 5.
    Medtem ko se hladijo, pripravite solatni preliv, tako da pomešate oljčno olje, limonov sok, beli kis in malo svežega mletega popra.

Serviranje

Postrezite tako, da na krožnik najprej daste rukolo, na njo pripravljene lignje z zelenjavo, nato prelijete s solatnim prelivom.

Majhna skrivnost

To solato lahko hranite v hladilniku tudi nekaj dni. Edino pomembno je, da je v marinadi.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 396 / 1.655 - -
Maščobe g 3,00 - -
Ogljikovi hidrati g 20,99 - -
Vlaknine g 4,50 - -
Beljakovine g 25,51 - -
Natrij g 2,73 0 0
Vitamin A μg 4.226,04 106 85
Vitamin C mg 116,86 156 130
Niacin (viamin B3) mg 7,75 55 39
Pantenonska kislina mg 0,90 13 13
Kalij mg 694,46 19 19
Kalcij mg 109,63 11 11
Fosfor mg 300,37 38 38

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)