Solata caprese s tunino in testeninami

  • 31.07.2013
  • Srednje
  • 4
  • 25 min

Solato s tunino, testeninami in mocarelo spremenite v lahko samostojno jed, če pa jo postavite v hladilnik, vas bo v poletnih mesecih osvežila v vsakem delu dneva.

Sestavine

  • 200 g testenin (metuljčki)
  • ¼ skodelice belega balzamičnega kisa
  • 2–3 žlice svežih listov bazilike
  • 3 paradižniki (500 g)
  • 100 g mocarele
  • 2 pločevinki filetov tunine v olivnem olju Eva (2 X 115 g)
  • Sol
  • Poper
  • 3 žlice ekstra deviškega olivnega olja

Priprava

  1. 1.
    Testenine skuhajte v slani vodi. Nato jih odcedite in splaknite z vodo. V skledo dajte narezano baziliko, na koščke narezan paradižnik in mocarelo ter hladne testenine.
  2. 2.
    Nato previdno dodajte tunino. Solato prelijte z mešanico balzamičnega kisa in olivnega olja, solite ter poprajte. Takoj postrezite.

Nasvet

Solato lahko postrežete s popečenim kruhom kot lahko samostojno jed.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 354 / 1.480 - -
Maščobe g 20,55 - -
Ogljikovi hidrati g 15,23 - -
Vlaknine g 3,32 - -
Beljakovine g 27,28 - -
Natrij g 1,55 0 0
Vitamin A μg 1.927,63 48 39
Vitamin D μg 136,99 68 68
Niacin (viamin B3) mg 13,69 98 68
Pantenonska kislina mg 0,55 8 8
Kalij mg 720,06 19 19
Kalcij mg 323,28 32 32
Fosfor mg 364,25 46 46

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)