Soba-rezanci z zelenjavo

  • 21.12.2005
  • Srednje
  • 4
  • 50 min

Soba-rezanci so podobni špagetom. V originalu se delajo iz mešanice ajdove in pšenične ali samo ajdove moke, njihova izdelava pa je postala na Japonskem turistična atrakcija. Obstajajo tudi variacije, npr. cha soba vsebuje tudi lističe čaja.

Sestavine

  • 300 g svinjskega fileja
  • 250 g rezancev iz integralne pšenične moke (soba)
  • 1 žlica sezamovega olja
  • 2 žlički Vegete
  • 2 stroka česna
  • 1 žlička naribanega svežega ingverja
  • 3 žlice rastlinskega olja
  • 140 g čebule
  • 500 g svežega zelja
  • 150 g rdeče sveže paprike
  • 800 ml vode
  • Za omako:
  • 50 ml japonske sojine omake (choya)
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 2 žlici mirina (japonsko slatko vino iz riža za kuhanje)
  • 2 žlici sakea (vino iz riža)

Priprava

  1. 1.
    Svinjski file, papriko in sveže zelje narežite na tanke rezance, čebulo na kolobarje.
  2. 2.
    Na dve žlicah olja popecite čebulo in file. Dodajte ingver, nasekljani česen, žličko Vegete in pecite ob stalnem mešanju 7-8 minut.
  3. 3.
    Pečeni file s čebulo umaknite iz ponve in dajte na toplo mesto.
  4. 4.
    V isti ponvi na preostalem olju popecite papriko in sveže zelje. Dodajte žličko Vegete in skupaj pecite približno 10 minut. Zelju dodajte pripravljeni file, sezamovo olje, dobro premešajte in umaknite z ognja.
  5. 5.
    Testenine skuhajte, odcedite in dodajte pripravljeno zelenjavo.
  6. 6.
    Iz sojine omake, rjavega sladkorja, mirina in sakeja pripravite omako.
  7. 7.
    Omako prelijte čez testenine z zelenjavo in vse skupaj dobro segrejte in premešajte.

Serviranje

Postrezite toplo.

Nasvet

Papriko, čebulo, zelje in file lahko narežete pol ure ali uro pred pripravo jedi. Na ta način boste hitreje pripravili jed.

Opomba

To jed lahko tudi zamrznete
Zamrzovanje: Jed pripravite do 5. koraka postopka, ohladite, razporedite v odgovarjajočo posodo in zamrznite.
Odmrzovanje: Jed odmrznite čez noč v hladilniku in v posodi z malo vode segrejte na zmerni temperaturi. Naprej jed pripravljajte od 5. koraka.
Trajnost: 30 dni.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 539 / 2.253 - -
Maščobe g 23,56 - -
Ogljikovi hidrati g 56,58 - -
Vlaknine g 6,55 - -
Beljakovine g 23,55 - -
Natrij g 4,22 0 0
Vitamin A μg 452,17 11 9
Vitamin D μg 9,00 5 5
Vitamin C mg 77,44 103 86
Niacin (viamin B3) mg 11,25 80 56
Kalij mg 856,27 23 23
Kalcij mg 114,91 11 11
Fosfor mg 294,15 37 37

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)