Slastna velikonočna pita

  • 27.03.2017
  • Srednje

Sestavine

  • Za testo
  • 300 g ostre moke Žito
  • 175 g skute
  • 150 g masla
  • ½ žličke soli
  • Za nadev
  • 150 g dimljenega svinjskega vratu
  • 200 g gavde, narezane na rezine
  • 4 jajca
  • 250 g rikote
  • 3 mlade čebule
  • 150 ml sladke smetane
  • 1 žlica Vegete
  • Za grahov pire
  • 1 pločevinka graha (420 g)
  • 25 g masla
  • 50 ml smetane za kuhanje
  • ½ žličke soli

Priprava

  1. 1.
    Moki dodajte ohlajeno maslo, narezano na lističe, posolite in mešajte z električnim mešalnikom, dokler ne dobite enakomerne zrnate strukture.
  2. 2.
    Dodajte skuto in z rokami zamesite gladko testo. Oblikujte ga v kroglo, pokrijte s prozorno folijo in ga postavite v hladilnik za vsaj 30 minut.
  3. 3.
    Za nadev skuhajte 3 jajca, ohladite jih pod hladno vodo in olupite.
  4. 4.
    Testo razvaljajte na pomokani podlogi v krogu približno 40 cm in ga dajte na pekač, obložen s papirjem za peko.
  5. 5.
    Po sredini testa, do 5–6 cm od roba, v krogu razporedite sir, narezan na rezine.
  6. 6.
    V posodo dajte mlado čebulo, narezano na obročke, grobo sesekljano trdo kuhano jajce, na kocke narezan svinjski vrat, rikoto in dobro premešajte.
  7. 7.
    Zmes razporedite enakomerno po siru, nenadevane robove testa pa prepognite proti sredini in jih na več mestih nežno stisnite, tako da dobite videz valovite pahljače.
  8. 8.
    Testo mora imeti na sredini večjo odprtino. V to odprtino vlijte sladko smetano, v kateri ste razžvrkljali jajce in Vegeto. Postavite v pečico in pecite približno 40–45 minut na 180°C.
  9. 9.
    Grah odcedite, operite in ga dajte v manjšo segreto posodo na stopljeno maslo. Dodajte sladko smetano in na zmernem ognju segrevajte nekaj minut. Odstranite z ognja in ga s paličnim mešalnikom dobro zmešajte v gladek pire.

Serviranje

Pire postrezite k pečeni piti.