Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing
Nastavitve

Sardelni zvitki

  • 20.12.2004
  • Srednje
  • 4 – 6
  • 60 min

Grižljajčki z vonjem po morju in okusom druženja bodo ob dobrem vinu odličen uvod v zabavo.

Sestavine 4 – 6 

  • 800 g sardel
  • 2 žlici limonovega soka
  • olje za praženje
  • Za premaz:
  • 40 g krušnih drobtin
  • 2 stroka česna
  • 50 ml oljčnega olja
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 3 žlice limonovega soka
  • 2 žlički Vegete
  • ½ žličke limonove lupine

Priprava

  1. 1.
    Sardelam očistite drobovje, odstranite glave in osrednjo kost. Filirane sardele dobro osušite z vpojnim papirjem in nakapljajte z limonovim sokom.
  2. 2.
    V primerno skledo dajte krušne drobtine, stisnjen česen, oljčno olje, peteršilj, limonovo lupino in sok, Vegeto ter vse dobro premešajte.
  3. 3.
    S pripravljeno mešanico premažite fileje sardel, zvijte jih v zvitke ter pričvrstite z zobotrebci. Na vročem ognju jih pražite približno 5 minut.

Serviranje

K sardelam postrezite olive in paradižnik ali solato po želji.

Nasvet

Za pripravo jedi uporabite večje sardele.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 288 / 1.204 - -
Maščobe g 17,32 - -
Ogljikovi hidrati g 6,48 - -
Vlaknine g 0,34 - -
Beljakovine g 26,05 - -
Natrij g 2,03 0 0
Vitamin A μg 79,52 2 2
Vitamin D μg 80,95 40 40
Vitamin E mg 11,08 50 50
Vitamin C mg 10,38 14 12
Kalij mg 521,43 14 14
Fosfor mg 258,23 32 32
Magnezij mg 45,90 15 11

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)