Salade Liégeoise

  • 15.05.2013
  • Enostavno
  • 6
  • 45 min

Salata Liégeoise je zelo popularna v Belgiji in je predstavnik tradicionalne lahke belgijske hrane. Izhaja iz pokrajine Liege.

Sestavine

  • sol
  • 1 kg krompirja
  • 450 g zmrznjenega zelenega fižola
  • 100 g pancete
  • 50 g masla
  • 250 g čebule
  • poper
  • 1 žlica Vegete

Priprava

  1. 1.
    V vrelo vodo dodajte ščepec soli, olupljene cele krompirje in kuhajte do mehkega.
  2. 2.
    V drugi posodi segrejte vodo, dodajte v krop fižol in kuhajte na zmernem ognju 8 minut.
  3. 3.
    V segreto ponev dajte nasekljano panceto, na hitro jo popecite in vzamite iz ponve.
  4. 4.
    Na isti maščobi popecite čebulo, narezano na kolobarje ali trakove.
  5. 5.
    V široki, plitvi ponvi raztopite maslo, dodajte krompir narezan na četrtinke, na hitro popecite, dodajte odcejen fižol in 1 žlico Vegete.
  6. 6.
    Narahlo premešajte, poprajte, po potrebi posolite in na zmernem ognju pustite še 1 - 2 minuti.
  7. 7.
    Odstavite in pustite stati še okrog 5 minut.
  8. 8.
    Na servirni krožnik zložite krompir s fižolom, dodajte popečeno čebulo in panceto ter postrežite.
  9. 9.
    Na koncu lahko po okusu dodate solati malo kisle smetane.

Serviranje

Lahko je samostojna jed, topla predjed ali priloga mesu ali ribi na žaru.

Majhna skrivnost

Fižol odcedite in ga takoj premešajte v posodi z ledom. Na ta način fižol zadrži lepo zeleno barvo.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 292 / 1.221 - -
Maščobe g 15,36 - -
Ogljikovi hidrati g 29,83 - -
Vlaknine g 7,26 - -
Beljakovine g 11,21 - -
Natrij g 2,21 0 0
Vitamin A μg 556,22 14 11
Vitamin D μg 6,67 3 3
Niacin (viamin B3) mg 4,88 35 24
Pantenonska kislina mg 0,59 8 8
Kalij mg 941,98 25 25
Kalcij mg 101,67 10 10
Fosfor mg 158,78 20 20

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)