Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Nastavitve

Rulada z olivami in mandlji

  • 17.02.2006
  • Srednje
  • 6
  • 50 min

Slana rulada iz listnatega testa obljublja nevsakdanje gurmansko doživetje. Nadev z olivami in mandlji nas pritegne že, ko beremo recept, ko pa zadiši iz pečice, nam postane jasno, da se pripravlja zanimiva izkušnja!

Sestavine

  • 100 g črnih oliv
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 70 g mletih mandljev
  • ½ žličke popra
  • 2 žlici narezane sveže bazilike
  • 1 žlička Vegete
  • 15 g naribanega parmezana
  • 50 ml mleka
  • 500 g zamrznjenega listnatega testa
  • Za premaz:
  • 1 jajce

Priprava

  1. 1.
    Olivam odstranite koščice in jih skupaj z oljčnim oljem zdrobite v električnem sekljalniku.
  2. 2.
    Zdrobljene olive zmešajte z mletimi mandlji, poprom, baziliko, Vegeto, naribanim parmezanom in mlekom.
  3. 3.
    Listnato testo razvaljajte na pomokani deski na velikost 18×30 cm. Premažite ga s polovico količine pripravljene mase, robove testa pa dvakrat prepognite proti sredini.
  4. 4.
    Površino testa premažite s stepenim jajcem in po želji potresite z naribanim parmezanom.
  5. 5.
    Izrežite 1, 5 do 2 cm debele ruladice, nato pa jih zvijte v obliko črke V in položite na pomokan pekač.
  6. 6.
    Enako naredite tudi z drugo polovico listnatega testa.
  7. 7.
    Pecite v segreti pečici pri 210°C približno 15 minut.

Serviranje

Postrežete jih lahko tople ali hladne.

Nasvet

Nadev z mandlji in olivami lahko pripravite tudi dan prej.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 636 / 2.658 - -
Maščobe g 47,60 - -
Ogljikovi hidrati g 43,72 - -
Vlaknine g 3,25 - -
Beljakovine g 10,22 - -
Natrij g 2,13 0 0
Vitamin A μg 148,77 4 3
Vitamin D μg 8,47 4 4
Vitamin E mg 13,61 62 62
Niacin (viamin B3) mg 5,37 38 27
Kalij mg 170,53 5 5
Kalcij mg 103,56 10 10
Fosfor mg 160,43 20 20

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)