Priprava
-
1.
Maslo, sladkor, vanilin sladkor in naribano limonovo lupinico penasto umešajte.
-
2.
Nato izmenično dodajajte moko s pecilnim praškom in jajci.
-
3.
Na koncu dodajte kislo smetano. Testo prestavite na pomokano delovno površino in oblikujte kepo. Zavijte jo v prozorno folijo in za dve uri postavite v hladilnik.
-
4.
Medtem pripravite nadev. Zavrite mleko, ki ste mu dodali sladkor in vanilin sladkor. Nato dodajte pšenični zdrob in kuhajte 2 minuti.
-
5.
Odstranite z ognja, dodajte mlete rožiče in naribano limonovo lupinico. Pustite, da se ohladi. Nato dodajte maslo in jajca.
-
6.
Testo razvaljajte na prozorni foliji in ga med valjanjem občasno posujte z moko, da se ne bo lepilo na podlago. Razvaljajte ga na velikost okroglega modela (Ø 26 cm).
-
7.
Na testo razporedite na rezine narezane sveže fige (ali namažite figov džem) in prelijte s predhodno pripravljenim nadevom.
-
8.
Postavite v pečico, predhodno segreto na 170 °C.
-
9.
Po dvajsetih minutah pito okrasite s trakovi, ki ste jih naredili iz preostanka testa. Po želji jih lahko premažete z rumenjakom, nato pito pecite še 20 minut.