Rožičeva pita s figami

  • 04.07.2007
  • Srednje
  • 90 min

Če ste ljubitelj jadranskih otokov, ste zagotovo že poskusili tamkajšnjo hrano. Figova pita je specialiteta z otoka Molat, ki jo morate poskusiti. Recept je preizkušen in prilagojen po originalnem receptu gospe Senke Jović z otoka Molat.

Sestavine

  • Za testo:
  • 150 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 1 zavitek vanilin sladkorja Dolcela
  • malo naribane limonove lupinice
  • 300 g Posebne bele moke Žito
  • ½ zavitka pecilnega praška Dolcela
  • 2 jajci
  • 1 žlica kisle smetane
  • Za nadev:
  • 500 ml mleka
  • 100 g sladkorja
  • 1 zavitek vanilin sladkorja Dolcela
  • 120 g pšeničnega zdroba
  • 120 g mletih rožičev
  • naribana limonova in pomarančna lupinica
  • 50 g masla
  • 3 jajca
  • 300 g svežih fig ali 100 g figovega džema

Priprava

  1. 1.
    Maslo, sladkor, vanilin sladkor in naribano limonovo lupinico penasto umešajte.
  2. 2.
    Nato izmenično dodajajte moko s pecilnim praškom in jajci.
  3. 3.
    Na koncu dodajte kislo smetano. Testo prestavite na pomokano delovno površino in oblikujte kepo. Zavijte jo v prozorno folijo in za dve uri postavite v hladilnik.
  4. 4.
    Medtem pripravite nadev. Zavrite mleko, ki ste mu dodali sladkor in vanilin sladkor. Nato dodajte pšenični zdrob in kuhajte 2 minuti.
  5. 5.
    Odstranite z ognja, dodajte mlete rožiče in naribano limonovo lupinico. Pustite, da se ohladi. Nato dodajte maslo in jajca.
  6. 6.
    Testo razvaljajte na prozorni foliji in ga med valjanjem občasno posujte z moko, da se ne bo lepilo na podlago. Razvaljajte ga na velikost okroglega modela (Ø 26 cm).
  7. 7.
    Na testo razporedite na rezine narezane sveže fige (ali namažite figov džem) in prelijte s predhodno pripravljenim nadevom.
  8. 8.
    Postavite v pečico, predhodno segreto na 170 °C.
  9. 9.
    Po dvajsetih minutah pito okrasite s trakovi, ki ste jih naredili iz preostanka testa. Po želji jih lahko premažete z rumenjakom, nato pito pecite še 20 minut.

Serviranje

Pito narežite na kose in postrezite s toplim napitkom.

Nasvet

Okrogli model naj bo višji (približno 5 cm) ali pa uporabite model z večjim premerom.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 237 / 991 - -
Maščobe g 9,96 - -
Ogljikovi hidrati g 35,82 - -
Vlaknine g 3,65 - -
Beljakovine g 4,92 - -
Natrij g 0,35 0 0
Vitamin A μg 452,02 11 9
Vitamin D μg 21,96 11 11
Vitamin C mg 0,87 1 1
Niacin (viamin B3) mg 2,04 15 10
Kalij mg 162,02 4 4
Kalcij mg 93,94 9 9
Fosfor mg 105,03 13 13

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)