Róžice s suhim sadjem

  • 20.02.2015
  • Srednje
  • 70 min

Specite dišeče rožice s koščki suhega sadja in uživajte v domiselnem in okusnem šopku.

Sestavine

  • 200 g mešanega suhega sadja (rozine, ananas, marelice, mango)
  • 80 ml tople vode
  • 1 limonov sladkor Dolcela
  • Za testo:
  • 1 Dolcela instant suhi kvas
  • 110 g sladkorja
  • 125 ml tople vode
  • 2 jajci
  • 150 ml sladke smetane
  • 80 g masla
  • 2 žlici olja
  • 600 g Posebne bele moke Žito
  • 30 g sladkorja
  • ½ žličke soli
  • 100 g masla
  • žlička mletega cimeta Maestro
  • 2 zavitka rumovega sladkorja Dolcela

Priprava

  1. 1.
    Suho sadje prelijte s toplo vodo, vmešajte limonov sladkor in pustite stati nekaj ur.
  2. 2.
    Suhi kvas združite z 1 žlico sladkorja in toplo vodo ter pustite na toplem.
  3. 3.
    Jajca, smetano, stopljeno maslo in olje dobro razmešajte.
  4. 4.
    Moko pomešajte s sladkorjem in soljo ter dodajte tekočo zmes s smetano in vzhajan kvas.
  5. 5.
    Zamesite gladko testo, položite ga v naoljeno posodo, jo pokrijte in pustite vzhajati (približno 1 uro), dokler se volumen ne podvoji.
  6. 6.
    Testo na pomokani površini še enkrat pregnetite, razdelite na tri dele in vsak del razvaljajte tako, da bo velikosti 30 cm x 20 cm.
  7. 7.
    Premažite z raztopljenim maslom, posujte z mešanico sladkorja, cimeta in rumovega sladkorja, nadevajte z mešanim suhim sadjem in zavijte.
  8. 8.
    Vsak zavitek narežite na šest enakih delov in jih obrnjene kot rožice razporedite v model za peko (Ø 26 cm), ki ste ga predhodno obložili s papirjem za peko. Model pokrijte in pustite na toplem približno pol ure.
  9. 9.
    Pecite 30–40 minut v pečici, ogreti na 190 °C.
  10. 10.
    Pečen kolač premažite s preostalim maslom in pustite v modelu, da se malo ohladi, nato pa ga odstranite iz modela.

Serviranje

Postrezite z najljubšim napitkom.

Nasvet

Pečen kolač lahko prelijete s 100 ml kuhanega mleka, v katerega vmešate 2 vrečki Vanilin sladkorja Dolcela.