Romesco z zelenjavo

  • 08.05.2017
  • Enostavno
  • 4
  • 30 min

Poglej vse slike

Sestavine

  • 250 g rikote
  • 1 šopek belušev
  • 1 šopek mlade čebule
  • 4 korenčki
  • 1 bučka
  • 50 ml olivnega olja
  • nekaj vejic svežega timijana
  • sol
  • črni poper Maestro
  • Za omako romesco:
  • 85 g parmezana
  • 90 g lešnikov
  • 30 g pistacij
  • 300 g pečenih paprik
  • 50 ml olivnega olja
  • 40 ml balzamičnega kisa
  • 4 stroki česna
  • 1 žlička dimljene rdeče paprike Maestro
  • sol
  • črni poper Maestro

Priprava

  1. 1.
    Zelenjavo očistite, beluše in mlado čebulo narežite na večje kose, korenček na palčke, bučko pa na rezine.
  2. 2.
    Vso zelenjavo dajte v posodo za peko, prelijte z olivnim oljem, posolite in popoprajte. Približno 25 minut pecite v pečici, ogreti na 180 °C.
  3. 3.
    Očiščene paprike malo odcedite in jih dajte v električni sekljalnik.
  4. 4.
    Dodajte nariban parmezan, lešnike, pistacije, olivno olje, balzamični kis, česen, dimljeno papriko, sol in poper. Vse skupaj dobro zmešajte, da dobite omako.
  5. 5.
    Pečeno zelenjavo postrezite z omako romesco in natrgano rikoto.
  6. 6.
    Okrasite s timijanom, prepraženimi lešniki, pistacijami in po želji pokapajte z olivnim oljem.

Serviranje

Takoj postrezite.

Nasvet

Če želite skrajšati in pospešiti čas priprave, uporabite pečene paprike Podravka, ki jih pred uporabo dobro odcedite.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 790 / 3.302 - -
Maščobe g 64,05 - -
- Nasičene maščobne kisline g 19,32 - -
- Mononenasičene maščobne kisline g 37,06 - -
- Polinenasičene maščobne kisline g 4,94 - -
Ogljikovi hidrati g 29,35 - -
Natrij g 0,57 0 0
Vitamin A μg 33.873,61 847 677
Vitamin D μg 28,45 14 14
Niacin (viamin B3) mg 8,99 64 45
Pantenonska kislina mg 1,03 15 15
Kalij mg 1.100,82 30 30
Kalcij mg 837,15 84 84
Fosfor mg 705,18 88 88

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)