Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Nastavitve

Rolada iz puranjega fileja

  • 11.03.2008
  • Srednje
  • 4
  • 90 min

Eterična olja citrusov dajejo pecivu posebno aromo, kaj šele belemu perutninskemu mesu? Boljše kot z dodatkom listnate in korenaste zelenjave za nadev ne more biti.

Sestavine

  • 1 kg puranjega fileja
  • 1 žlica Vegete Natur
  • 300 g blitve
  • 150 g korenčka
  • 40 g naribanega parmezana
  • ½ žličke mletega popra
  • 1 žlica krušnih drobtin
  • ½ žličke soli
  • 4 žlice olja
  • Začimbna mešanica:
  • ½ žličke nastrgane limonine lupine
  • ½ žličke nastrgane limetine lupine
  • ½ žličke nastrgane pomarančne lupine
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja

Priprava

  1. 1.
    Puranji file zarežite po dolžini, vendar ne do konca. Z leve in desne strani fileja z nožem globlje zarežite in file odprite kot knjigo. Potolcite ga s kuhinjskim tolkačem in natrite z Vegeto Natur.
  2. 2.
    Blitvo in korenček skuhajte.
  3. 3.
    Korenček narežite na majhne kocke, blitvo pa pretlačite ali sesekljajte v električnem sekljalniku.
  4. 4.
    Malo posolite, dodajte parmezan, poper, krušne drobtine in vse dobro premešajte.
  5. 5.
    Nastrgane lupine limone, pomaranče in limete položite v vročo ponev brez maščobe. Dodajte peteršilj, stisnjen česen ter na hitro popecite in ohladite.
  6. 6.
    Pripravljen puranji file premažite z blitvinim nadevom.
  7. 7.
    Dodajte korenček in posujte s pripravljeno mešanico nastrganih lupin.
  8. 8.
    File zvijte, konce pa pritrdite z zobotrebci.
  9. 9.
    Nadevano rolado zavijte v aluminijasto folijo, premazano z oljem, položite jo v pekač, zalijte z vodo in pecite v pečici, segreti na 200 °C, približno 50 minut. Tik preden je jed pečena, odstranite folijo in še na kratko zapecite.
  10. 10.
    Pečeno rolado malo ohladite, odstranite zobotrebce in narežite na ploščice.

Serviranje

Rolado postrezite s kuhano zelenjavo.

Majhna skrivnost

Pečenkino omako lahko precedite, dodate malo belega vina in žličko škrobne moke, ki ste jo pomešali z malo vode. Dobili boste zelo okusno omako za novo izbrano jed.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 598 / 2.500 - -
Maščobe g 36,12 - -
Ogljikovi hidrati g 9,46 - -
Vlaknine g 3,42 - -
Beljakovine g 57,68 - -
Natrij g 2,88 0 0
Vitamin A μg 16.596,70 415 332
Vitamin D μg 33,04 17 17
Vitamin C mg 28,93 39 32
Niacin (viamin B3) mg 22,12 158 111
Kalij mg 1.252,76 34 34
Kalcij mg 251,84 25 25
Fosfor mg 577,89 72 72

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)