Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Nastavitve

Rižota s tremi vrstami gob

  • 11.03.2008
  • Enostavno
  • 4
  • 35 min

Aroma treh vrst gob, steblo zelene in pikantna osnova dajejo osebno noto tej rižoti z gobami, zaradi česar jo je vredno poskusiti.

Sestavine

  • 50 g masla
  • 200 g pora
  • 100 g stebla zelene
  • 300 g bukovih ostrigarjev
  • 300 g šampinjonov
  • 150 g shiitake gob
  • 200 g Bali riža
  • Za osnovo:
  • 450 ml vode
  • lovorjev list
  • 50 ml vina
  • 1 žlica Vegete sladke paprike mix
  • 2-3 brinovih jagod
  • Za postrežbo:
  • 1 žlice sesekljanega peteršilja
  • naribani parmezan

Priprava

  1. 1.
    Osnovo pripravite tako, da v vrelo vodo daste lovorjev list, vino, Vegeto sladko papriko mix in brinova zrna. Vse skupaj kuhajte 2-3 minute.
  2. 2.
    Na raztopljenem maslu kratko popecite por, narezan na kolobarje in narezana stebla zelene. Dodajte bukove ostrigarje, šampinjone inshiitake gobe, narezane na četrtine.
  3. 3.
    Gobe z zelenjavo pražite približno 5 minut, potem dodajte riž, zalijte s pripravljeno osnovo in na rahlo dušite okrog 15 – 20 minut.
  4. 4.
    Med dušenjem rižoti po potrebi dodajajte osnovo.

Serviranje

Preden postrežete, rižoto posujte s peteršiljem in parmezanom.

Majhna skrivnost

Pri pripravi rižot je zelo pomembna osnova. Naša se pripravlja zelo enostavno in je uporabna ne samo za vse vrste rižot (mesnih, ribjih, zelenjavnih), ampak tudi za vse jedi, ki jih je med pripravo potrebno zalivati.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 359 / 1.501 - -
Maščobe g 11,16 - -
Ogljikovi hidrati g 60,56 - -
Vlaknine g 3,86 - -
Beljakovine g 5,30 - -
Natrij g 1,49 0 0
Vitamin A μg 512,00 13 10
Vitamin D μg 149,50 75 75
Vitamin C mg 15,71 21 17
Niacin (viamin B3) mg 9,78 70 49
Kalij mg 888,67 24 24
Kalcij mg 70,63 7 7
Fosfor mg 239,92 30 30

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)