Riž v shiitake omaki

  • 04.03.2004
  • Enostavno
  • 4
  • 30 min

Ljubitelji gob, aromatičnih okusov, lahke hrane in hitrega življenja – to je jed za vas! Po tem, ko prvič skuhate riž v shiitake omaki, bo postal priljubljen del tedenskega repertoarja vaše mize.

Sestavine

  • 300 g riža
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • Za shiitake omako:
  • 150 g shiitake gob
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 50 g čebule
  • 1 strok česna
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • 2 žlici limonovega soka
  • 2 žlički Vegete
  • sveže mleti beli poper

Priprava

  1. 1.
    Riž skuhajte in vmešajte sesekljan peteršilj.
  2. 2.
    Shiitake gobe operite in narežite na rezance. Na oljčnem olju popecite čebulo, shiitake gobe, dodajte poper in pražite, dokler ne izpari vsa tekočina.
  3. 3.
    Nato dodajte stisnjen česen, limonov sok, Vegeto in smetano za kuhanje. Vse skupaj še kratko prekuhajte.

Serviranje

Shiitake omako postrezite s kuhanim rižem in zeleno solato.

Nasvet

Za pripravo omake lahko uporabite več vrst gob.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 442 / 1.848 - -
Maščobe g 52,00 - -
Vlaknine g 6,00 - -
Beljakovine g 11,00 - -
Natrij g 1,24 0 0
Vitamin A μg 574,00 14 11
Vitamin D μg 121,00 61 61
Vitamin E mg 9,00 41 41
Niacin (viamin B3) mg 22,00 157 110
Kalij mg 680,00 18 18
Fosfor mg 882,00 110 110
Magnezij mg 462,00 154 116

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)