Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Nastavitve

Riž s kaviarjem

  • 19.02.2007
  • Enostavno
  • 4 – 6
  • 30 min

V vsega pol ure lahko ob uporabi osnovnih kulinaričnih veščin pripravite to izvrstno eksotično jed, kjer ne bo manjkalo niti artičok, suhih paradižnikov, riža, začimb niti kaviarja. Dovolj besed, pojdimo kuhat.

Sestavine 4 – 6 

  • 250 g riža
  • sol
  • 50 ml olja
  • 3 stroki česna
  • 2 žličke Vegete
  • 100 g suhih paradižnikov v olju
  • 80 g zelenih oliv brez koščic
  • 3-4 artičoke iz pločevinke
  • ½ žličke kajenskega popra
  • 3-4 žlice limonovega soka
  • 50 g kaviarja
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja

Priprava

  1. 1.
    Riž skuhajte v blago osoljeni vodi in odcedite.
  2. 2.
    Na olju popecite česen narezan na četrtine, dodajte Vegeto in posodo takoj umaknite z ognja. Olje ohladite in odcedite.
  3. 3.
    Kuhanemu rižu dodajte narezan suh paradižnik, olive, artičoke, kajenski poper in prelijte z ohlajenim oljem in limonovim sokom.

Serviranje

Vse narahlo zmešajte, nato pa po rižu razporedite kaviar in postrezite potreseno s peteršiljem.

Nasvet

Riž s kaviarjem lahko postrežete v skodelicah na listu zelene solate.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 322 / 1.346 - -
Maščobe g 13,12 - -
Ogljikovi hidrati g 48,49 - -
Vlaknine g 4,99 - -
Beljakovine g 5,65 - -
Natrij g 3,79 0 0
Vitamin A μg 453,57 11 9
Vitamin D μg 23,65 12 12
Vitamin E mg 7,92 36 36
Vitamin C mg 16,05 21 18
Kalij mg 364,85 10 10
Kalcij mg 90,61 9 9
Magnezij mg 80,38 27 20

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)