Riba v beli omaki

  • 22.05.2013
  • Srednje
  • 4
  • 30 min

Latvijska kuhinja je zasnovana na mleku in mlečnih izdelkih, na sezonski zelenjavi in sadju, vseh vrst žitaric, mesu in ribah.

Sestavine

  • 800 g ribjega fileta (smuč, oslič)
  • 100 g mlade čebule
  • 200 g korenja
  • 100 g peteršiljevega korena
  • 3 žlice olja
  • 1 žlica Vegete
  • 300 ml mleka
  • 1 list lovora
  • 50 ml kisle smetane 20%
  • 1 žlica narezanega kopra
  • 1 kg mladega krompirja (v olupu)
  • 30 g masla

Priprava

  1. 1.
    Ribo narežite na večje kose, mlado čebulo na kolobarje, korenček in peteršiljev koren na rezance.
  2. 2.
    Zelenjavo nežno popecite na olju, dodajte narezano ribo in posujte z 1 žlico Vegete.
  3. 3.
    Prelijte z vročim mlekom, dodajte lovorov list in kuhajte pokrito na zmernem ognju 10 minut.
  4. 4.
    Dodajte smetano, narezan koper in še na kratko kuhajte.

Serviranje

Ribo postrezite z omako in kuhanim krompirjem v olupu.

Majhna skrivnost

Da bi dobili izrazitejši okus, zelenjavo prej malo zapecite na maščobi.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 786 / 3.285 - -
Maščobe g 32,42 - -
Ogljikovi hidrati g 73,75 - -
Vlaknine g 8,20 - -
Beljakovine g 50,48 - -
Natrij g 1,73 0 0
Vitamin A μg 15.994,89 400 320
Vitamin D μg 519,20 260 260
Niacin (viamin B3) mg 30,75 220 154
Pantenonska kislina mg 4,94 71 71
Kalij mg 2.610,47 71 71
Kalcij mg 226,96 23 23
Fosfor mg 791,55 99 99

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)