Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Nastavitve

Riba na lizbonski način

  • 13.06.2006
  • Srednje
  • 4 – 6
  • 40 min

Portugalci vas bodo uspešno prepičali, da imajo zelo radi ribe, ker odlično plavajo v njihovem izvrstnem oljčnem olju in v še boljših in bolj poznanih portugalskih vinih. Tudi ta recept iz Vegetine kuhinje izvira iz Lizbone.

Sestavine 4 – 6 

  • 800 g filiranega osliča ali bakalarja
  • 500 g paradižnika ali Pelatov Podravka
  • 350 g čebule
  • 750 g krompirja
  • 4 strokov česna
  • 2 lovorjeva lista
  • 1 žlička mlete sladke rdeče paprike
  • malo pekoče paprike
  • 100 ml oljčnega olja
  • sol
  • sveže mlet poper
  • peteršilj
  • 1 žlica Vegete

Priprava

  1. 1.
    Narežite paradižnik, čebulo, česen in olupljeni krompir na ploščice, ribje fileje pa na večje kose.
  2. 2.
    V posodo zložite izmenično v sloje paradižnik, krompir, čebulo, česen in ribo. Krompir in ribo vedno posujte z malo Vegete, soli in popra. Nadaljujte z zlaganjem dokler ne porabite vseh sestavin, pazite, da bo zadnji sloj ploščice krompirja.
  3. 3.
    Dodajte še nasekljan peteršilj, lovorov list in vse posujte s sladko ni pekočo papriko ter prelijte s 100 ml vode in oljčnim oljem.
  4. 4.
    Pokrito pustite, da se počasi kuha ni to brez mešanja. Po potrebi posodo samo pretresite. Jed je gotova, ko se krompir zmehča.

Serviranje

Ribo na lizbonski način lahko postrežete kot samostojno ribjo jed ob raznih priložnostih in v vsakem letnem času, posebno pa je primerna za postne dni.

Nasvet

Priprava te jedi v zaprti posodi omogoča zadrževanje vrednosti sestavin jedi.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 352 / 1.471 - -
Maščobe g 12,08 - -
Ogljikovi hidrati g 33,61 - -
Vlaknine g 4,10 - -
Beljakovine g 28,13 - -
Natrij g 2,16 0 0
Vitamin A μg 581,05 15 12
Vitamin D μg 58,66 29 29
Vitamin C mg 47,69 64 53
Niacin (viamin B3) mg 10,66 76 53
Kalij mg 1.533,02 41 41
Fosfor mg 377,77 47 47
Magnezij mg 85,60 29 21

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)