Repki kozic z rižem

  • 26.07.2004
  • Srednje
  • 4
  • 60 min

Repki kozic z rižem so obrok, ki vas bo z varnih kopenskih površin popeljal med morske volkove in v prostranstvo Jadranskega morja. Sesekljana sveža meta in nastrgana limonova lupina prispevata k prefinjenemu okusu jedi.

Sestavine

  • 1 kg repkov kozic
  • 700 g blitve
  • 1 žlica Vegete Natur
  • 150 g čebule
  • 50 ml olivnega olja
  • 1 žlica sladkorja
  • sok 1 limone
  • 2 sveži sladki papriki
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 4 stroki česna
  • 100 ml belega vina
  • Za riž:
  • 200 g riža
  • 50 ml olivnega olja
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica sveže sesekljane mete
  • 1 žlica naribane limonove lupine
  • 2 žlici Vegete Natur
  • 600–700 ml vrele vode

Priprava

  1. 1.
    Kozicam odstranite glave, repke pa pustite v lupini. V skledi zmešajte repke kozic, strt česen, sesekljano papriko, ki ste ji predhodno odstranili semena, limonov sok in sladkor.
  2. 2.
    V večji ponvi segrejte malo olivnega olja, dodajte marinirane repke kozic in Vegeto Natur ter na rahlem ognju kuhajte 10–15 min oziroma dokler repki kozic ne porumenijo.
  3. 3.
    V drugi ponvi na preostalem olju prepražite čebulo, dodajte blitvo, malce posolite in kuhajte približno 10 minut. Pripravljeno blitvo pomešajte z repki kozic, dodajte vino in sesekljani peteršilj, zavrite in malce pokuhajte (3–4 minute).
  4. 4.
    Riž pripravite tako, da na olivnem olju najprej prepražite na grobo narezan česen, nato pa ga odstranite. Dodajte riž, ga na hitro prepražite, zatem pa ga zalijte z vrelo vodo ter začinite z Vegeto Natur, meto in nastrgano limonovo lupino. Kuhajte v napol pokriti posodi in na nizki temperaturi.

Serviranje

Pripravljene repke kozic postrezite s toplim rižem in naribanim sirom.

Nasvet

Riž bo bolj okusen, če ga zalijete s tekočino, v kateri ste kuhali preostale glave kozic.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 640 / 2.675 - -
Maščobe g 33,93 - -
Ogljikovi hidrati g 57,63 - -
Vlaknine g 9,95 - -
Beljakovine g 42,16 - -
Natrij g 3,77 0 0
Vitamin A μg 12.310,00 308 246
Vitamin E mg 14,94 68 68
Vitamin C mg 98,32 131 109
Niacin (viamin B3) mg 20,86 149 104
Kalij mg 1.742,37 47 47
Fosfor mg 1.228,58 154 154
Magnezij mg 531,72 177 133

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)