Rdeče zelje na češki način

  • 01.11.2003
  • Enostavno
  • 4
  • 40 min

Dobri vojak Švejk je, seveda, šarmiral ekipo Vegetine kuhinje. Iz Prage in njegove gostilnice “U kalicha”, ki še danes spominja na čas pisanja romana Jaroslava Haška, se je vrnila polna okusnih vtisov in s to tipično češko jedjo.

Sestavine

  • 1 kg redečega zelja
  • 4 žlice olja
  • 1 glavica čebule
  • kumina
  • 1 žlička moke ali škrobne moke Gussnel Dolcela
  • 30 g sladkorja
  • 2-3 žlice vinskega kisa
  • 1 žlica Vegete

Priprava

  1. 1.
    Rdeče zelje narežite na rezance, kratko pokuhajte v malo vode in odcedite.
  2. 2.
    Na olju popecite nasekljano čebulo, dodajte sladkor, zelje, kumino in Vegeto. Vse pomokajte, premešajte in pustite, da se duši.
  3. 3.
    Pred koncem dušenja vmešajte kis in po potrebi malo soli.

Serviranje

K tej jedi lahko postrežete samo pražen ali pire krompir. Zelje postrezite kot dodatno prilogo k pečeni raci ali kaki drugi perjadi.

Nasvet

Ob pripravi rdečega zelja odstranite odebljene dele, da bo čas priprave krajši.

Majhna skrivnost

Moka bo zelje naredila bolj kompaktno in okusno.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 233 / 974 - -
Maščobe g 14,39 - -
Ogljikovi hidrati g 26,90 - -
Vlaknine g 5,57 - -
Beljakovine g 3,87 - -
Vitamin A μg 102,02 3 2
Vitamin E mg 10,72 49 49
Vitamin C mg 143,89 192 160
Niacin (viamin B3) mg 1,46 10 7
Kalij mg 572,86 15 15
Kalcij mg 135,43 14 14
Fosfor mg 115,00 14 14
Magnezij mg 40,96 14 10

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)