Rdeča poletna enolončnica

  • 06.08.2013
  • Srednje
  • 4
  • 30 min

Enolončnica s porom in rdečim fižolom se bo s svojo mehko teksturo ter nežnim okusom odlično podala poletju, popečena panceta pa bo odlično zaokrožila to preprosto jed na žlico.

Sestavine

  • 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja
  • 1 por (100 g)
  • 1 korenček (80 g)
  • ½ žličke nasekljanega rožmarina
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata Podravka
  • 1 pločevinka paradižnika v koščkih (390 g)
  • 1 pločevinka rdečega fižola Podravka (800 g)
  • 8 paradižnikov češnjevcev (prepraženih)
  • 4 rezine pancete
  • 1 žlica Vegete

Priprava

  1. 1.
    Na segreto olje dajte nasekljan por, nariban korenček in rožmarin. Dušite na majhnem ognju, da se zelenjava zmehča. Dodajte paradižnikov koncentrat, kuhajte približno eno minuto, nato dodajte paradižnik v koščkih in prilijte malo vode.
  2. 2.
    Zavrite in kuhajte približno 10 minut, nato prilijte preostalo vodo (približno 800 ml), dodajte rdeči fižol, eno žlico vegete in kuhajte še 5 minut. Juho pustite, da se ohladi.
  3. 3.
    Dve skodelici juhe zmeljite v mešalniku, vrnite v skledo in vse skupaj dobro zmešajte. Po potrebi solite in poprajte.
  4. 4.
    Panceto narežite na palčke (ali koščke) in prepražite, da porumeni.

Serviranje

Juho vlijte v jušnik ter jo okrasite s popečeno panceto in popečenim paradižnikom.

Nasvet

Gostota enolončnice je odvisna od tega, koliko juhe ste pretlačili.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 383 / 1.601 - -
Maščobe g 16,19 - -
Ogljikovi hidrati g 46,74 - -
Vlaknine g 15,58 - -
Beljakovine g 15,73 - -
Vitamin A μg 6.504,58 163 130
Vitamin D μg 1,20 1 1
Niacin (viamin B3) mg 5,30 38 26
Pantenonska kislina mg 0,60 9 9
Kalij mg 1.032,61 28 28
Kalcij mg 112,66 11 11
Fosfor mg 270,52 34 34

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)