Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Nastavitve

Račka na mediteranski način

  • 09.06.2006
  • Srednje
  • 4
  • 155 min

Gurmani celega sveta imajo radi račke na vse načine - kot enostavno pečenko, na pekinški ali eleganten francoski način v pomarančni omaki.

Sestavine

  • 1 račka (okrog 2 kg)
  • 50 ml olja
  • 800 g pelatov Podravka
  • 200 g črnih oliv brez košic
  • 1 šopek dišavnic (lovora, zelene, timijana)
  • 2 stroka česna
  • kozarček vinjaka
  • 100 ml belega vina
  • 20 g masla
  • 2 žličke Gussnela Dolcela
  • 50 ml oljčnega olja
  • 1 žlička Vegete
  • Za žličnike:
  • 250 g Pšenične ostre moke tip 400
  • 1 jajce
  • malo soli
  • 100 ml vode

Priprava

  1. 1.
    Račko operite in očistite. Znotraj jo natrite z Vegeto, zunaj s soljo. Položite jo v posodo, prelijte z vročim oljem, prekrijte z alu folijo in pecite približno eno uro na 220°C.
  2. 2.
    Med tem pripravite testo za žličnike. Iz moke, jajc, malo soli in vode umesite čvrsto testo. Oblikujte žličnike in jih kuhajte v slanem kropu približno 5 minut.
  3. 3.
    Vzemite posodo z račko iz pečice, odstranite del maščobe in dodajte odcejene pelate, olive, zdrobljeni češen in šopek dišavnic. Dodajte vinjak in vino, na račko pa položite rezine masla. Naj se naprej peče brez folije 15 minut na 200°C, zmanjšajte temperaturo na 180°C, tako da se račka počasi peče še eno uro. (Če je potrebno, se lahko temperatura zmanjša na 150°C.) Občasno rački dolivajte mlačno vodo.
  4. 4.
    Pečeno račko vzemite iz pečice. Vročo omako iz zelenjave zgostite z Gussnelom Dolcela, pomešanim z mlačno vodo.

Serviranje

Pečeno račko narežite in jo premažite z oljčnim oljem. Postrezite jo z zelenjavno omako in žličniki.

Nasvet

Po želji lahko ob rački postrežete tudi druge priloge, npr. polento, pečen krompir ali njoke.

Majhna skrivnost

Način pečenja je zelo pomemben, zato jo lahko imenujemo peka s potrpežljivostjo. Na začetku je temperatura visoka, a pozneje se počasi peče na nižji temperaturi.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 1361 / 5.689 - -
Maščobe g 43,67 - -
Ogljikovi hidrati g 58,00 - -
Vlaknine g 3,70 - -
Beljakovine g 125,43 - -
Natrij g 0,89 0 0
Vitamin A μg 1.422,27 36 28
Vitamin D μg 9,30 5 5
Vitamin E mg 12,96 59 59
Vitamin C mg 28,40 38 32
Kalij mg 545,43 15 15
Kalcij mg 79,00 8 8
Fosfor mg 133,11 17 17

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)