Puranja krače na štajerski način

  • 01.11.2003
  • Srednje
  • 4
  • 90 min

Ekonomičen in bolj izdaten del purana je danes lahko dobiti, zaradi nedostopnosti puranjih krač v preteklosti pa so nastale mnoge nove, enostavne in pristopne jedi. Takšno je tudi to, ki ga posebaj priporočamo za jesenske in zimske dni.

Sestavine

  • 2 puranji krači (približno 800 g)
  • sol
  • sveže mleti poper
  • muškatni orešček
  • 100 g korenja
  • 100 g korena peteršilja
  • 100 g zelene
  • peteršilj
  • 1 glavica čebule
  • 6 žlic olja
  • 2 lovorova lista
  • materina dušica
  • 250 ml belega vina
  • 2-3 žlice vinskega kisa
  • 4 žlice sveže naribanega hrena
  • 1 žlica Vegete

Priprava

  1. 1.
    Čebulo narežite na ploščice. Korenje, peteršilj in zeleno narežite na palčke. Peteršilj nasekljajte. Puranjim bedrcem odstranite kožico, jih natrijte s soljo, sveže mletim poprom in muškatnim oreščkom.
  2. 2.
    Olje segrejte in krače popecite z vseh strani, in to počasi, tako da dobijo lepo barvo.
  3. 3.
    Narezano korenje, peteršilj, zeleno, čebulo in lovorjev list razporedite v ognjevarno posodo, nanje položite krače skupaj z oljem in materino dušico, peteršiljem in Vegeto. Zalijte z vinom in kisom ter posodo pokrijte s pokrovko ali prekrijte z aluminijasto folijo.
  4. 4.
    Pecite v pečici segreti na 180°C približno eno uro. Po potrebi v času pečenja zalijte s še malo vina in vode.
  5. 5.
    Pečenim kračam odstranite kosti in meso narežite na ploščke.

Serviranje

Pečene krače skupaj z zelenjavo in sokom od pečenja zložite na segret krožnik in poujte z naribanim hrenom. Kot prilogo postrezite kuhan krompir s peteršiljem.

Nasvet

To jed lahko pripravite tudi s piščančjimi kračami. V tem primeru bo čas priprave znantno krajši.

Majhna skrivnost

Če odstranite kožico s puranjih krač, bodo začimbe z aromo bolje prežele meso in meso se bo lažje speklo.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 539 / 2.253 - -
Maščobe g 34,03 - -
Ogljikovi hidrati g 11,64 - -
Vlaknine g 2,38 - -
Beljakovine g 36,40 - -
Natrij g 4,70 0 0
Vitamin A μg 8.437,36 211 169
Vitamin D μg 14,94 7 7
Vitamin E mg 17,32 79 79
Vitamin C mg 46,78 62 52
Kalij mg 839,69 23 23
Kalcij mg 127,70 13 13
Fosfor mg 304,19 38 38

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)