Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Nastavitve

Poljski šaran

  • 25.02.2004
  • Srednje
  • 4 – 6
  • 60 min

Šaran, štuka, postrv in som se pogosto pripravljajo pečene ali kuhane v pari ter postrežene z omakami. Mnogi od teh receptov so ostali nespremenjeni skozi generacije, kot tudi ta v katerem poseben okus šarana poudarja pivo in sladko – kisla omaka.

Sestavine 4 – 6 

  • 1,5 kg šarana
  • 3 žlice limonovega soka
  • 70 ml vinskega kisa
  • 1 žlica sladkorja
  • malo soli
  • 1 žlička popra
  • klinček
  • 1 list lovorja
  • 100 ml vode
  • 300 ml piva
  • 30 g masla
  • 150 g čebule
  • 2 žlici olja
  • 300 g korenja
  • 1 žlica Vegete

Priprava

  1. 1.
    Šarana operite in narežite na zrezke. Vsak zrezek posujte z Vegeto, popoprajte in nakapajte z limonovim sokom. Ribo marinirajte približno 15 minut.
  2. 2.
    Čebulo sesekljajte, korenje pa naribajte. Na maslu popecite čebulo, dodajte korenje, malo soli, list lovorja, klinčke in dušite ter dodajajte vodo dokler se zelenjava ne zmehča, nato prepasirajte.
  3. 3.
    Zrezke šarana dajte v naoljeno ognjevarno posodo, prelijte s pivom, vodo in pecite v segreti pečici na 180°C približno 30 minut. Pečene zrezke dajte na toplo mesto, sok pečene ribe pa precedite.
  4. 4.
    Sladkor popecite do zlatorumene barve, dodajte kis, preostali sok pečene ribe, prepasirano zelenjavo in vse skupaj na kratko prekuhajte. Omako po potrebi dosolite in dodajte še malo vode.

Serviranje

Pečene zrezke šarana postrezite s pripravljeno omako, kuhanim krompirjem in zeleno solato ali solato iz rdečega zelja.

Nasvet

Marinirano ribo obložite z listi zelene – bo še bolj okusna.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 355 / 1.484 - -
Maščobe g 18,00 - -
Ogljikovi hidrati g 13,00 - -
Vlaknine g 2,00 - -
Beljakovine g 29,00 - -
Natrij g 1,48 0 0
Vitamin A μg 14.269,00 357 285
Vitamin D μg 69,00 35 35
Vitamin C mg 12,00 16 13
Niacin (viamin B3) mg 9,00 64 45
Kalij mg 804,00 22 22
Kalcij mg 94,00 9 9
Fosfor mg 730,00 91 91

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)