Poletni krompir

  • 11.07.2013
  • Enostavno
  • 4
  • 45 min

Na kocke narezan krompir s tunino, olivami in prelivom je kombinacija za odlično poletno solato, ki jo lahko postrežete tudi kot glavno jed.

Sestavine

  • 750 g mladega krompirja
  • 4 pločevinke koščkov tunine v rastlinskem olju Eva (4 X 80 g)
  • 1 žlica nasekljanega peteršilja
  • 85 g zelenih oliv, polnjenih s papriko
  • 100 g sladke koruze
  • 1 žlica nasekljanega drobnjaka
  • 60 ml ekstra deviškega olivnega olja
  • 1 žlica vinskega kisa
  • 1 žlička naribane limonine lupinice
  • sol
  • poper

Priprava

  1. 1.
    Mlad krompir kuhajte v slani vodi, da postane mehek.
  2. 2.
    Kuhanega odcedite in pustite, da se ohladi. Nato ga narežite na večje kocke in stresite v večjo posodo. Krompirju dodajte tunino, nasekljan peteršilj, narezane zelene olive, odcejeno koruzo in drobnjak.
  3. 3.
    V drugi posodi zmešajte olivno olje, vinski kis, sladko papriko, poper in sladkor ter preliv prelijte preko krompirja. Po potrebi solite. Solato zmešajte in postrezite.

Nasvet

Preliv pripravite, tik preden boste solato postregli.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 471 / 1.969 - -
Maščobe g 26,24 - -
Ogljikovi hidrati g 30,84 - -
Vlaknine g 5,63 - -
Beljakovine g 29,17 - -
Natrij g 2,52 0 0
Vitamin A μg 157,75 4 3
Vitamin D μg 188,80 94 94
Niacin (viamin B3) mg 17,98 128 90
Pantenonska kislina mg 1,04 15 15
Kalij mg 1.005,75 27 27
Kalcij mg 80,24 8 8
Fosfor mg 338,05 42 42

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)