Poletna svinjska ribica

  • 12.08.2013
  • Srednje
  • 4
  • 30 min

Jed s svinjsko ribico, pripravljena na olivnem olju, z nasekljanim paradižnikom in klasično prilogo z rižem, združuje celinsko in sredozemsko kuhinjo.

Sestavine

  • 600 g svinjskega fileja (ribice)
  • 100 g čebule
  • 1 pločevinka paradižnika v koščkih (390 g)
  • 200 ml vode
  • 2 stroka česna
  • 3 žlice ekstra deviškega olivnega olja
  • 1 žlica nasekljanih listov koriandra
  • Sol
  • Poper
  • 1 žlica Vegete

Priprava

  1. 1.
    Svinjsko ribico očistite in narežite na 1,5–2 cm debele rezine.
  2. 2.
    V večjo ponev na segreto olivno olje položite kose mesa in na rezine narezano čebulo. Pražite tako dolgo, da meso postane zlate barve, čebula pa se zmehča.
  3. 3.
    Nato dodajte stisnjen česen in še enkrat na hitro prepražite. Dodajte paradižnik v koščkih, vodo, eno žlico vegete in na počasnem ognju dušite približno 10 minut.
  4. 4.
    Ponev odstavite z ognja, posujte z nasekljanim koriandrom in postrezite s kuhanim ali dušenim rižem. Jed po potrebi solite in poprajte.

Nasvet

Za močnejšo aromo in vonj mesa lahko čebuli med dušenjem prilijete malo belega vina.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 314 / 1.313 - -
Maščobe g 15,51 - -
Ogljikovi hidrati g 10,35 - -
Vlaknine g 1,65 - -
Beljakovine g 33,19 - -
Natrij g 3,06 0 0
Vitamin A μg 581,30 15 12
Vitamin D μg 18,00 9 9
Niacin (viamin B3) mg 14,34 102 72
Pantenonska kislina mg 1,50 21 21
Kalij mg 872,65 24 24
Kalcij mg 60,28 6 6
Fosfor mg 372,43 47 47

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)