Poletna barvilost

  • 02.07.2013
  • Srednje
  • 4
  • 15 min

Hladna solata s tunino, fižolom, paradižnikom in koruzo je odličen nadomestek za glavni obrok v vročih poletnih dneh.

Sestavine

  • 1 limona
  • 50 ml ekstra deviškega olivnega olja
  • 2 stroka česna
  • 1 kumara (150 g)
  • 1 čebula (60 g)
  • 200 g paradižnika češnjevca
  • 150 g sladke koruze
  • 1 pločevinka belega fižola Podravka (800 g)
  • 2 pločevinka koščkov tunine v lastnem soku Eva (2x80g)
  • 1 žlica nasekljanega peteršilja
  • sol
  • poper

Priprava

  1. 1.
    V skledo, v kateri boste postregli jed, ožemite limono.
  2. 2.
    Dodajte nasekljan česen in olivno olje.
  3. 3.
    Kumaro, čebulo in češnjev paradižnik narežite ter stresite v skledo.
  4. 4.
    Fižol, sladko koruzo in tunino odcedite ter stresite v skledo k preostali zelenjavi. Vse skupaj dobro premešajte. Po potrebi solite in poprajte. Na koncu solato posujte s peteršiljem.

Serviranje

Postrezite jo ohlajeno.

Opomba

Preden solato pripravite, paradižnik za vsaj deset minut postavite v hladilnik.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 460 / 1.923 - -
Maščobe g 13,30 - -
Ogljikovi hidrati g 59,64 - -
Vlaknine g 23,32 - -
Beljakovine g 29,48 - -
Natrij g 1,51 0 0
Vitamin A μg 458,33 11 9
Vitamin D μg 64,00 32 32
Niacin (viamin B3) mg 12,04 86 60
Pantenonska kislina mg 0,82 12 12
Kalij mg 1.262,28 34 34
Kalcij mg 195,03 20 20
Fosfor mg 431,83 54 54

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)