Pojedina iz kotla

  • 08.12.2010
  • Srednje
  • 8
  • 120 min

Če ste na pikniku s prijatelji ali pa doma v krogu najbližjih, je kotlovina popolna izbira za druženje. Pripravite jo s kotleti, piščancem, klobasami in zelenjavo, a ne pozabite na najpomembnejšo začimbo – Vegeta sladko papriko mix, ki vsaki kotlovini podarja nepozaben okus.

Sestavine

  • 1 kg svinjskih kotletov
  • 800 g piščančjih beder
  • 2 žlički soli
  • 350 g čebule
  • 100 ml olja
  • 2 žlici Vegeta sladke paprike mix
  • 1 kg kuhanega fižola
  • 200 g sveže rdeče paprike
  • 150 ml belega vina
  • 3-4 stroke česna
  • 1 feferon

Priprava

  1. 1.
    Kotlete, krače in zgornje dele piščančjih beder natrite s soljo, posodo – kotel, v katerem boste pripravljali kotlovino, pa dobro segrejte.
  2. 2.
    V posodo vlijte olje, dodajte sesekljano čebulo in jo kratko popecite.
  3. 3.
    Na čebulo položite pripravljene kotlete, zalijte z vodo in dušite okoli pol ure.
  4. 4.
    Nato dodajte piščančje meso, potresite z Vegeta sladko papriko mix in dušite, dokler se meso ne zmehča.
  5. 5.
    Zmehčano meso položite na rob kovinskega krožnika, omaki pa dodajte narezano svežo papriko in feferon, sesekljan česen ter med stalnim mešanjem dušite še 5-10 minut.
  6. 6.
    Na koncu vmešajte kuhan fižol, vino in po potrebi dolijte še malo vode.
  7. 7.
    Vse skupaj zmešajte in na kratko prekuhajte.
  8. 8.
    Da bi dobili primerno gostoto, lahko del kuhanega fižola zdrobite z vilicami.

Serviranje

Postrezite toplo.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 623 / 2.604 - -
Maščobe g 27,25 - -
Ogljikovi hidrati g 33,62 - -
Vlaknine g 7,49 - -
Beljakovine g 55,62 - -
Vitamin A μg 631,12 16 13
Vitamin D μg 27,01 14 14
Niacin (viamin B3) mg 24,50 175 123
Kalcij mg 88,50 9 9
Fosfor mg 603,69 75 75
Magnezij mg 148,75 50 37
Selen μg 1.534,12 153412 153412

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)