Pogača s sirom

  • 05.12.2003
  • Srednje
  • 4 – 8
  • 50 min

Turške etno-jedi nas spomnijo, da so mali zalogaji “na hitro” veliko starejši od modernega fast-fooda, Jasna Tomić nam je predstavila pite, lepinje iz vzhajanega testa z mesnim nadevom, zelenjavo in sirom.

Sestavine 4 – 8 

  • 500 g moke
  • 2 žlici soli
  • 40 g svežega pekovskega kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 50 ml vode
  • 100 ml olja
  • 300 ml jogurta
  • Za nadev:
  • 500 g poltrdega sira
  • 2 šopka peteršilja
  • 2 jajci
  • 1 žlička Vegete

Priprava

  1. 1.
    Presejte moko, malo je pustite za izdelavo testa. Posolite in dajte v vdolbino v moki kvas, ki ste ga prej dobro zmešali s sladkorjem in toplo vodo.
  2. 2.
    Pokrijte kvas z malo moke in pustite, da vzhaja 10 minut. Postopno vmešajte olje in jogurt ter dobro premešajte z električnim mešalnikom (7-8 minut), da se oblikuje v gladko srednje mehko testo.
  3. 3.
    Testo pokrijte in pustite, da vzhaja na toplem mestu toliko, da podvoji volumen.
  4. 4.
    Vzhajano testo dajte na rahlo pomokano desko. Razdelite na 8 delov, vsakega oblikujte in razvlecite v ovalno obliko debeline ½ cm.
  5. 5.
    Zložite jih na malo namaščen pekač in vsakega premažite z nadevom, tako da pustite ob robu 1 cm čistega testa. Pecite v pečici na 200°C približno 10 minut, dokler pogača ne postane zlatorjave barve.
  6. 6.
    Za nadev: jajca stepite skupaj z Vegeto ter prelijte grobo naribani sir. Dodajte nasekljani peteršilj in rahlo premešajte.

Serviranje

Pogačo s sirom postrezite vročo.

Nasvet

Tako majhna, domišljava jed pripravljena na hitro, lahko idealno služi za različne priložnosti in oblike druženja.

Majhna skrivnost

Posvetite pozornost debelini testa, da bodo pogače pri pečenju enakomerno pečene.

Opomba

To jed lahko tudi zamrznete
Zamrzovanje: Testo pripravite do 5. koraka recepta. Pecite ga na 180°C 6 minut. Ohladite testo, razporedite ga v vrečke in zamrznite.
Odmrzovanje: Testo vzemite iz vrečke in dajte na pekač, razporedite pripravljeni nadev in pecite na 200°C 7 minut.
Trajanje: 30 dni.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 615 / 2.571 - -
Maščobe g 31,00 - -
Ogljikovi hidrati g 54,00 - -
Vlaknine g 2,00 - -
Beljakovine g 28,00 - -
Natrij g 2,21 0 0
Vitamin A μg 646,00 16 13
Vitamin D μg 34,00 17 17
Vitamin E mg 9,00 41 41
Niacin (viamin B3) mg 10,00 71 50
Kalij mg 273,00 7 7
Kalcij mg 688,00 69 69
Fosfor mg 540,00 68 68

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)