Spoštujemo vašo zasebnost

Piškotke uporabljamo z namenom pravilnega delovanja naše spletne strani in stalnega izobljševanja naših storitev. V primeru, da želite onemogočiti uporabo piškotkov, nekatera vsebina spletnih strani ne bo dostopna. Več informacij na Pogoji uporabe.

Vrste piškotkov: Tehnični, Marketing

Nastavitve

Pivski golaž

  • 27.05.2005
  • Srednje
  • 4
  • 60 min

Pivski golaž bi težko imenovali za prefinjeno jed, lahko pa ga naredimo za vizualno zanimivega, če ga postežemo v izdolbenom hlebcu kruha! Ker je ta recept iz slovaške kuhinje, se potrudite, da bo tudi pivo istega porekla.

Sestavine

  • 500 g svinjine od stegna
  • 300 g krompirja
  • 4 žlice olja
  • 200 ml piva
  • 1 žlica Vegete
  • 1 žlica kumine
  • 100 g čebule
  • 100 g korenja
  • 50 g korena peteršilja
  • 50 g korena zelene
  • 1 žlica rdeče paprike v prahu
  • 2 žlici škrobne moke Gussnel Dolcela
  • 1 hlebec kruha

Priprava

  1. 1.
    Olupljeno čebulo nasekljajte, olupljeno korenasto zelenjavo (korenje, zeleno, peteršilj) pa narežite na kockice.
  2. 2.
    Na segretem olju popecite svinjino narezano na kocke, dodajte čebulo in narezano zelenjavo.
  3. 3.
    Posodo za trenutek odmaknite s štedilnika ter dodajte rdečo papriko v prahu, Vegeto in zalijte s približno 200 ml tople vode. Dušite na zmernem ognju ter zalivajte s pivom.
  4. 4.
    Ko se meso napol zmehča, vmešajte olupljeni krompir narezan na kocke in kumino.
  5. 5.
    Pred koncem kuhanja dodajte škrobno moko, raztopljeno v malo vode. Kratko pokuhajte, po potrebi v golaž vmešajte še malo vode.

Serviranje

Koruzni ali črni kruh izdolbite. Golaž vlijte v izdolbljeni kruh in postrezite.

Nasvet

Golažu lahko dodate 2-3 žlice vinskega kisa.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 410 / 1.714 - -
Maščobe g 20,48 - -
Ogljikovi hidrati g 21,98 - -
Vlaknine g 4,51 - -
Beljakovine g 31,30 - -
Natrij g 2,63 0 0
Vitamin A μg 7.792,15 195 156
Vitamin D μg 15,00 8 8
Vitamin C mg 28,22 38 31
Niacin (viamin B3) mg 14,80 106 74
Kalij mg 1.032,61 28 28
Kalcij mg 111,94 11 11
Fosfor mg 368,73 46 46

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)