Piščanec z medom

  • 27.11.2003
  • Srednje
  • 4
  • 60 min

Kot življenje, grenko in sladko, z gorčico in medom, eksotična marinada vodi v zanimivo mešanico vzhodnjaških okusov in je vzhodnjaški obrok h kateremu ni nujno postreči riž.

Sestavine

  • 600 g piščančjega fileja
  • 300 g špagetov
  • 100 g korenja
  • 50 g korena zelene
  • 50 g steblja zelene
  • 20 g cvetličnega medu
  • 1 žlica gorčice
  • 1 žličke kajenskega popra
  • 2 žlici olja
  • 2-3 žlice sojine omake
  • malo soli
  • 2 žlici nasekljanega peteršilja
  • 3 žličke Vegete

Priprava

  1. 1.
    Piščanca narežite na kocke ter posujte z 2 žličkami Vegete in kajenskim poprom.
  2. 2.
    Gorčico in med dobro premešajte in z njima premažite piščanca. Naj se meso marinira najmanj dve uri.
  3. 3.
    Preostalo Vegeto kuhajte približno 5 minut v 300 ml vrele vode.
  4. 4.
    Mariniranega piščanca popecite na vročem olju. Dodajte na kocke narezano zelenjavo in prelijte s 150 ml vode, v kateri se je kuhala Vegeta. Nadaljujte z dušenjem na zmernem ognju dokler se meso in zelenjava ne zmehčata.
  5. 5.
    Vmešajte kuhane špagete, dodajte preostalo tekočino z Vegeto in sojino omako ter še enkrat sve dobro prekuhajte.
  6. 6.
    Na koncu jed posujte z nasekljanim peteršiljem.

Serviranje

Piščanca z medom postrezite s paradižnikovo solato.

Nasvet

Piščanca z medom lahko pripravite tudi v pečici.

Hranilne in energijske vrednosti

Hranilne in energijske vrednosti so izračunane na porcijo (za eno osebo). Pri sladicah so vrednosti izračunane na 100 g.

Hranilo Merska enota Količina Ž GDA (%) M GDA (%)
Energijska vrednost kcal / kJ 327 / 1.367 - -
Maščobe g 12,88 - -
Ogljikovi hidrati g 19,15 - -
Vlaknine g 3,12 - -
Beljakovine g 33,59 - -
Natrij g 1,24 0 0
Vitamin A μg 4.197,76 105 84
Vitamin D μg 12,00 6 6
Vitamin E mg 4,10 19 19
Niacin (viamin B3) mg 20,01 143 100
Kalij mg 366,24 10 10
Fosfor mg 284,70 36 36
Magnezij mg 48,55 16 12

* GDA = dnevna orientacijska vrednost za ženske na osnovi 2000 kcal dnevno in za moške na osnovi 2900 kcal dnevno v starosti med 25. in 50. letom. (Vir: DRI poročila - Makroživila, elementi, vitamini, www.nap.edu; Genesis R&D Podravka d.d.)